Туристите, желаещи да посетят Индия, могат да се сблъскат с психични проблеми

Туристите, желаещи да посетят Индия, могат да се сблъскат с психични проблеми Снимка: pikist.com

Пристигащите в Индия туристи може да ги чакат промени в психиката и емоционалното състояние

Някои туристи, които остават продължително време в Индия, могат да открият у себе си странни психологически и поведенчески промени. За възможните проблеми при посещението на страната за първи път предупреди френският лекар-психолог Реджис Еро (RegisAyrault), пише TheGuardian.

През 1985 г. Еро пристига на работа във френското консулство в Мумбай. Лекарят общува с много пътешестващи по страната свои сънародници и започва да открива у тях странно състояние, което той описва като "индийски синдром" - туристите "се губели", били объркани и се намирали в маниакално или психотично състояние.

"Когато пристигат в Индия, те бяха напълно нормални, но след един месец видях, че състоянието им е съвършенно нестабилно", описва наблюденията си психологът.

Първоначално странните промени са приписвани на употребата на наркотици, обаче при много пътешественици също така се проявяват симптоми като депресия и изолация, предизвикани от чувство на дезориентация в непозната страна и култура.

В редки случаи туристите са диагностицирани с остра психоза, делириум и халюцинации - в най-силните си проявления индийският синдром може да доведе до пълно откъсване от реалността

През следващото десетилетие Еро внимателно проучва тази тема, в резултат на което през 2000 г. излиза книгата му "Без ум от Индия". В нея авторът се опитва да отговори на въпроса дали Индия променя хората, или самите те искат да се променят, като специално идват тук.

Според Еро, Индия повече от всяка друга страна стимулира въображението и събужда силните емоции на човека. Той дава пример с действията на пациентите си: един от тях изгаря паспорта си и прекарва два месеца в затвора, друг се скита из различните индийски щати в продължение на пет години, независимо, че родителите му го смятат за мъртъв, трети вярва, че богинята Кали чува сънищата му и говори с него. Много от случаите са по-безобидни, но туристите, които наскоро са преживели емоционална или травматична история, са по-склонни да се сблъскат с нервен срив.

Трябва да се отбележи, че синдромът не е официално признат за заболяване, но много застрахователни компании включват клаузи за анулиране на договора, ако туристът, пътуващ за Индия, има психични проблеми или опит в употребата на наркотици.

Наред с всичко друго, в няколко чуждестранни посолства и консулства в страната има щатни психиатри, които се занимават с лечението на своите съграждани, намиращи се в бедствено положение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: