Абсурдът на Covid-19: поради забрана за планови операции 90-годишна жена се оперира сама

Абсурдът на Covid-19: поради забрана за планови операции 90-годишна жена се оперира сама Снимка: georgebrown.ca

Показна трагедия за това, как глобалната ковид обстановка и истерията около пандемията принуждават хората по света силно да страдат

90-годишна жена с онкологично заболяване от Ленинградска област на Руската Федерация - титан на духа и тялото, преживяла в дългия си и нелек живот близо 3-годишната блокада на Ленинград и Втората световна война, остана жива по чудо след сложна операция, която сама си направи вкъщи, като отвори корема си с нож. За това съобщава KP.RU. 

Поради отложена заради ковид планова операция 90-годишната баба отваря сама корема си, за да я откарат с линейка на "Спешна помощ" в болница и лекарите да оперират това, което вече е било планирано. Какъв героичен трябва да е човек, каква ли смелост се изисква, за да направи сама разрези на коремната си стена.

Преди да се случи това, възрастната жена оставя предсмъртно писмо, в което моли близките си да не винят никого, ако нещо се обърка.

"Скъпа и любима дъще, любими мои внучета! Ако можете, простете ми за тази постъпка, но не мога да живея с такива болести. Много ми е болно и тежко. Хора, не обвинявайте дъщеря ми, тя ми е добричка. Целувам всички ви, ваша баба" - пише жената.

Оказва се, че на пенсионерката е отказана операция в болница. На фона на онкологично заболяване тя развива асцит - натрупване на течност в коремната кухина.

"С такова усложнение качеството на живот страда много. Невъзможно е да ходиш, да лежиш и дори да дишаш. И бабата решава да извърши лапароцентеза - да направи разрези с тънък нож по предната коремна стена, за да изтегли течността", обяснява пред изданието "Комсомолска правда" Виктория Шутова – медицински работник в "Спешна помощ".

В крайна сметка операцията преминава успешно, но това не спасява жената от болките. Шутова признава, че публикува пост в социалните мрежи и разказва трогателната история за възрастната жена, за да намери медици, които да помогнат, а и да даде гласност за трагичнага и абсурдна ситуация, в която са поставени всички болни заради пандемията..

"Успяхме. Сега тя се намира болница, лекарите и семейството й се грижат за нея", добавя Виктория.

В отдела по здравеопазване на Ленинградска област също реагират на новината. От там съобщават, че планираната операция не се е състояла поради проблем с положителния тест за коронавирус на жената. Според тях 90-годишната пенсионерка е имала коронавирусна инфекция и хирургът е отложил операцията за по-нататък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: