Първата трансплантация на цяло око в света продължи 21 часа

Първата трансплантация на цяло око в света продължи 21 часа Снимка: globalnews.ca

Изключително сложната хирургична процедура включва възстановяването на почти половината лице на пациент, пострадал при трудова злополука на високоволтов електропровод

Хирурзите от ню-йоркският медицински център NYU Langone Health казват, че трансплантираното око изглежда удивително здраво и смятат, че 46-годишният пациент се възстановява добре. Все още не е сигурно дали трансплантацията ще върне и зрението в дарения орган, но лекарите не изключват такава възможност, тъй като успешно са възстановили кръвоснабдяването на ретината – тази част от окото, която предава на мозъка зрителните сигнали. 

„Самият факт, че реализирахме първата успешна трансплантация на цяло око и толкова голяма част от лице, е огромно постижение, което мнозина смятаха за невъзможно. Няма съмнение, че сме една крачка по-близо до целта да възстановим зрението на много хора“, каза пред ABCNews д-р Едуардо Родригес, един от водещите хирурзи в 140-членния медицински екип. 

Трансплантираното око и частите от лицето са дарени от близките на около 30-годишен донор. По време на операцията в зрителния нерв са инжектирани зрели стволови клетки от костния мозък на донора, което е стимулирало възстановяването на нервните функции. 

Пациентът, военен ветеран от Арканзас, казва, че би било страхотно, ако зрението му се възстанови, но дори на този етап, операцията е променила живота му. „Просто изглеждам като нормален човек, когато изляза навън”, споделя Арън Джеймс, едва 19-тия човек в САЩ, който се подлага на лицева трансплантация. 

Операцията е осъществена през май, но резултатите бяха оповестени тази седмица, предвид успешното възстановяване на пациента, което му позволява да контактува свободно и безопасно. Той казва, че е изключително благодарен на медицинския екип, но благодарността му към семейството на донора е „отвъд силата на думите”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: