Учени свързаха употребата на алкохол с намаляване обема на мозъка

Учени свързаха употребата на алкохол с намаляване обема на мозъка Снимка: lifestyle.bg

Учени от Университета в Пенсилвания (САЩ) показаха, че консумацията на алкохол в умерени количества е свързана с намаляване на общия обем на мозъка.

За изследването, публикувано в Nature Communications, се съобщава в статия на MedicalXpress.

Експертите анализират данните за повече от 36 хиляди възрастни. Оказва се, че колкото по-високо е нивото на консумация на алкохол, толкова по-силно е намаляването на мозъка. Например, при 50-годишните увеличаването на средното ниво на употреба на алкохол с една единица алкохол (например, половин порция бира) до две единици (чаша вино или халба бира), е свързано с произтичащи промени в мозъка, еквивалентни на остаряването  с две години. Увеличение от две до три алкохолни напитки съответства на стареене с три години и половина.

Преминаването от нула към една единица алкохол не оказва голямо влияние върху обема на мозъка, но преминаването от една към две или от две към три единици алкохол на ден е свързано с намаляване както на сивото, така и на бялото вещество.

Според учените тези резултати противоречат на научните и правителствените препоръки за безопасни ограничения на употребата на алкохол. Въпреки че Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва на жените да консумират средно не повече от една порция алкохол на ден, препоръчителните граници за мъжете са два пъти по-високи, което превишава нивото на консумация, свързано с проучването за намаляване на мозъчната активност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: