Европейският съюз е готов да плати цената "за демокрация и мир"

Европейският съюз е готов да плати цената "за демокрация и мир" Снимка: https://pixabay.com/

На 4 март Брюксел ще бъде домакин на спешна среща на външните министри на ЕС

В нея ще вземат участие украинският министър Дмитрий Кулеба, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен относно ситуацията в Украйна

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел ЕС и трансатлантическите партньори действат единно срещу Русия.

За първи път в историята страните от НАТО решиха да разположат сили за бързо реагиране за защита срещу възможна агресия от изток.

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че Европа трябва да използва тази криза в своя полза.

   В този труден момент Европа показва – както направи през последните месеци – невероятно единство. В бъдеще тя трябва да се съгласи да плати за мир, свобода и демокрация. Тя трябва да се стреми да стане по-малко зависима от други континенти, да може да взема решения независимо при собствените си условия, да стане по-независима, по-суверенна.

Еманюел Макрон
френски президент

Докато санкциите удрят руската икономика, Европа също се страхува от покачване на цените, предимно на електроенергията и храните. Но Брюксел смята, че това е цената "за демокрация и мир", отбелязва Euronews.

   Санкциите незабавно ще засегнат икономиката ни. Трудно е да се измерят количествено тези въздействия, тъй като ситуацията се развива бързо. Има много неизвестни. Това не може да не повлияе на растежа. Всичко това ще се отрази на цените на енергията, веригите за доставки, включително суровините. Доверието ще бъде подкопано и ще има преки фискални разходи. Но ние сме в силна изходна позиция със силни основи и е ясно, че това е цена, която си струва да се плати за демокрацията и мира.

Валдис Домбровскис
еврокомисар по финансова стабилност

Стотици хиляди украински бежанци, които вече са започнали да пристигат в Европа, са отделна непланирана позиция в бюджета на ЕС.

Кръгът от държави, готови да приемат жени, деца и възрастни хора, бягащи от войната, непрекъснато се разширява.

В сряда Франция се присъедини към Полша, Германия, Словакия, Чехия и други страни, съобщи Еманюел Макрон в сряда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: