Осигуряват 300 млн. лв. за проекти на малки общини с до 10 хил. жители

Осигуряват 300 млн. лв. за проекти на малки общини с до 10 хил. жители Снимка: МРРБ

Около 80 млн. лв. от сумата бъде насочена за подобряване на водоснабдяването на малките населени места

Около 300 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година ще могат да се ползват като буфер за финансиране на общински проекти и за модернизация на ВиК мрежите в населени места с под 10 000 жители, които нямат достъп до еврофинансиране. 

Това обяви вицепремиерът Гроздан Караджов пред народните представители в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

Сумата е предвидена за строителството на големи пътни обекти като магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, АМ „Русе- Велико Търново“, връзката на Южната дъга на София към АМ „Струма“ и др., но тъй като нужда от плащания за тях ще има в края на годината, средствата могат да се насочат към общините, а след това да се възстановят с актуализацията на държавния бюджет през месец юни. 

На този етап се предвижда около 80 млн. лв. от сумата бъде насочена за подобряване на водоснабдяването на малките населени места, стана ясно от думите на министър Караджов. Той допълни, че вече са водени разговори с Националното сдружение на общините в Република България, които ще подават проектите в МРРБ. Важно условие е за тях да има издадено разрешение за строеж или такова да бъде издадено до един месец от кандидатстването. 

Приоритетно ще се финансират дейности, които нямат възможност да получат европейско финансиране, носят висока добавена стойност и са подадени от малки общини в по-слабо развити региони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: