Къде в България са вземали най-високи заплати преди пандемията

Къде в България са вземали най-високи заплати преди пандемията

Най-високо е заплащането в малките общини с големи работодатели

В периода 2016-2019 г. положителните процеси преди пандемията водят до ръст на средната заплата във всяка община. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика. Изследването е проведено в рамките на втората година от инициативата на ИПИ за разпространение, визуализация и анализ на общински данни – „265 истории за икономика”. Инициативата е дългосрочна и цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България. 

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели, отчитат данните от изследването. Средната заплата на наетите лица в над половината от общините в страната бележи ръст между 30% и 40% за трите години, разглеждани в изследването. 

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч (2431 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2133 лв.), следвана от Раднево (1 826 лв.) и Пирдоп (1785 лв.). Столична община е на 5-а позиция (1753 лв.). В челната десетка влизат още общините Гълъбово (1732 лв.), Девня (1614 лв.), Елин Пелин (1469 лв.) и Панагюрище (1431 лв.).  

ИПИ

Водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините с много големи предприятия в енергийния сектор, отбелязва ИПИ. В община Крумовград, например, средната заплата нараства с 58% за периода 2016-2019 г., а това е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството. 

Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 30-35%, принос за което има и ръстът на наетите, и заплатите в дигиталната сфера. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: