Си Дзинпин: Без комунистическата партия нямаше да има нов Китай

Си Дзинпин: Без комунистическата партия нямаше да има нов Китай Снимка: Синхуа

Страната чества 100-годишнината на комунистическата партия

Без ръководството на комунистическата партия не би било възможно създаването на нов Китай и достиженията на страната в сегашното й ниво на развитие, заяви председателят на страната Си Дзинпин по време на митинг по повод 100-годишнината от основаването на Китайската комунистическа партия.

Многохилядният митинг се състоя на празнично украсения централен площад на китайската столица Тянанмън.

Историята на китайската нация (...), историята на Китайската комунистическа партия през последните 100 години и историята на Китайската народна република през последните 70 години, всичко това доказа, че без Китайската комунистическа партия нямаше да има нов Китай, нямаше да има голямо подмладяване на китайската нация“, каза той.

Китайският лидер отбеляза водещата роля на комунистическата партия от нейното създаване през различни периоди от историята на китайската революция, като подчерта, че ръководството на ККП „е най-съществената характеристика на социализма с китайски корени (...), източник на жизнената сила на държавата.

Той заяви, че към 100-годишния юбилей задачата за изграждане на проспериращо общество в страната е изпълнена и бедността е преодоляна.

Си Дзинпин отбеляза, че „по новия път трябва да държим високо знамето на мира, развитието и взаимноизгодното сътрудничество, да провеждаме независима външна политика на мир, да се придържаме към пътя на мирното развитие и да насърчаваме изграждането на нов тип  международни отношения“.

В същото време той отбеляза необходимостта от ускоряване на модернизацията на националната отбрана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: