Скритото оръжие на младите предприемачи

Скритото оръжие на младите предприемачи Снимка: https://pixabay.com/

Когато си млад, е много по-трудно да стартираш бизнес. По-трудно е да се изгради доверие у клиентите. По-трудно е да събереш пари от инвеститорите. И е по-трудно да изградиш авторитет сред служителите.

Когато започнеш бизнеса си, хората по търговските изложения гледат на теб доста резервирано, често казвайки нещо снизходително за възрастта ти.

Но Стив Джобс, Бил Гейтс и Лари Пейдж поставят началото на своите компании съответно на 20, 21 и 24 години. Сега Apple, Microsoft и Google са на стойност над 2,7 трилиона долара. Всеки от тях се въззползва от младостта си изключително добре и превръща тази слабост в сила.

Все пак това да си млад предприемач има своите предимства и ето кои са те, според Адам Гилд, главен изпълнителен директор на Placepull, експерт по маркетинг развитие:

1. Не си обременен от установените начини за правене на нещата.

Когато си млад, гледната ти точка за света е съвсем нова. Докато другите са прекарали години, за да научат как стоят нещата, за теб всичко е ново. Нямаш друг избор, освен да започнеш да разсъждаваш от нулата. Можеш да помислиш по-ясно какво е необходимо за решаването на проблеми днес, без да се влияеш от установените разсъждения от миналото.

Например, когато решиш да подпомогнеш разрастването на ресторантите, използвайки дигиталния маркетинг, повечето хора биха започнали по „обичайния“ начин: изграждане на агенция, пълна с консултанти, които да правят всичко ръчно.

„Но не бях ограничен от този начин на мислене. Никога дори не съм обмислял да го правя ръчно. Преминах направо към изграждането на технология, за да я автоматизирам и оптимизирам, а това доведе до значително по-големи резултати за нашите клиенти и по-големи печалби за нашия бизнес.”

2. Това е най-подходящото време за поемане на рискове.

Трудно е да се направи нещо от нищо - да се изгради устойчив бизнес. Това е наистина  рисковано начинание. Най-доброто време, в което да го направиш, е, когато си млад. Лари Пейдж, който е на 24 години, когато основава интернет гиганта Google, е казал: „Насърчавам ви да поемете малко повече риск в живота. Ако го правите достатъчно често, това наистина ще ви се отплати."

Когато си млад предприемач, нямаш семейство, което зависи от теб, или ипотека, която да плащаш. Така че имаш свободата да поемаш големи рискове, в които може да се провалиш.

Времето е онова нещо в живота, което обикновено трябва да губиш най-малко. „Вече съм на 20, а компаниите, които създадох през последните седем години, колективно достигнаха милиони потребители. Наскоро компанията ми беше оценена на над 13 000 000 долара.”

„Но аз все още карам скромна кола, купувам си хранителни стоки, нося евтини дрехи, не ходя по почивки, живея като минималист и поддържам разходите си много ниски, за да мога да поемам по-големи рискове и да събирам собствен капитал. Парите, които конкурентите ми влагат в големи заплати и измислен начин на живот, инвестирам в изграждане на по-голям бизнес.”

3. „В началото хората не ви приемат сериозно. Но когато го направят, те са извън борда."

Това е цитат от Бил Гейтс, който основава технологичния гигант Microsoft, когато е на 20 години. Оттогава той е отворил над 144 000 работни места. Гейтс казва, че хората в началото са били скептични към него заради възрастта му, но когато са разбрали, че той знае за какво говори, те стават изключително ентусиазирани и се опитват да работят с него колкото е възможно повече. Възрастта му става част от историята, която помага за печеленето на клиенти, защото се наслаждават на усещането, че подкрепят млад гений.

Така че, да, да си млад предприемач е истинско предизвикатество. По-трудно е да накараш другите да повярват в теб. Но младостта е и тайно оръжие с мощни предимства, ако се научиш да ги разпознаваш. Затова не се колебай да стартираш и не използвай възрастта си като извинение. Никой от великите не го е правил.

„Давай. Започни. Сега е най-доброто време.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: