Алексей Навални – една година в Русия, една година в лагер

Алексей Навални – една година в Русия, една година в лагер Снимка: dailymail.co.uk

След като беше отровен и лекуван в Германия, преди година лидерът на руската опозиция се завърна в Русия, където беше въдворен в лагер, но пред света продължава да бъде лице на руската опозиция. В кореспонденция със сп. TIME Навални обсъжда много актуални теми, някои от които публикуваме.

TIME: Какво мислите за преговорите между Русия и САЩ за напрежението около Украйна?

А. Навални: Западъд непрекъснатоо попада в елементарните клопки на Путин. Той поставя някакви безумни, дори смехотворни искания, заплашвайки, че ако не ги удовлетворят „ще има последствия”. САЩ, вместо да игнорират подобни брътвежи, се хващат на въдицата, втурват се да устройват срещи и разовори и на свой ред заплашват със санкции. Точно това всъщност иска Путин. Защото подтекстът е, ако Русия не нападне Украйна, няма да има санкции. И комбинацията е завършена. Просто невероятно е как Путин по един и същи начин разиграва хода си: заплаха от ескалация – пазарене – резултат. И отново. 

TIME: Разочарован ли сте, че Западът призна Вашата организация за екстремистка?

А. Навални: Бих препоръчал на Запада, оценявайки моята организация, да помисли първо за себе си – да се противопостави на износа на корупция, който осъществява Русия, на купуването на чуждестранни лидери, на хибридните войни, които раздухва Кремъл и системно създава хаос и безредици на всякакво ниво – от миграцията в Европа до разединението на общесвеността в САЩ.

TIME: След една година в лагера, промени ли се нещо във виждането Ви за режима на Путин, за Вашата съпротива?

А. Навални: Русия през 2022 не е Русия от 2020. И тогава имаше тоталитарна власт, но такова масово и тотално елиминиране на опозицията, обявяване на журналисти за чужди агевни, а хиляди руснаци – за екстремисти, това не съм си го представял. И щетите са ясни на всички – такава Русия няма да привлече инвестиции. Значи няма да има икономически ръст. По официални данни инфлацията е 10%, реално – поне 15%. Това предизвика вълна от емиграция. Още като студенти половината програмисти се канят да емигрират. Хората се пренаплашени, но се повиши скритата политизация на руското общество. Затова и опозицията спечели много места. Вярно е, че с фалшификации промениха резултата, но такова масово гласуване срещу Путин и неговата партия за 20 години не е имало.

TIME: Как виждате бъдещето на Вашето движение?

А. Навални: Ние започнахме като опозиционна организация и понастоящем сме в единственото положение, в което могат да бъдат честните политици в една авторитарна държава – движението ни е забранено. Едни емигрираха, други са затворени. Но като цяло бяхме готови за нещо такова, затова и ще се развием в организация от друг тип. Важното е, че имаме немалка подрепа, ако се съди по резултатите от нашето „Умно гласуване”. Нямам колебания, че ще продължим като основно опозиционно движение, работейки и по-добре, и по-ефективно. В Русия всичко може да се случи. От масови вълнения заради ниското жизнено равнище (доходите падат осма поредна година), до дворцов преврат. Така че, честните избори са най-важата ми цел. При това системно и завинаги.

TIME: А какви рискове виждате при подобна промяна в Русия?

А. Навални: Путин маркира управлението си с думата „стабилност” и с нея оправдава всичко – от насилието, с което громи гражданските демонстрации, до фалшифицирането на изборите. Но такова поведение води само до по-голям риск от внезапни събития, включително и насилие. Около Путин вече има групи, изпаднали в непримирима вражда. Всички, които не са в близкото му обкръжение, смятат приближените му за идиоти, които даже не умеят да крадат „като хората”. И чакат момента да отчупят своето парче от баницата. 

Идеалът на Путин е Сингапур или Китай – никаква свобода, но икономически ръст, технологии и опашка от чуждестранни инвеститори. А какво стана? Вместо Сингапур, или поне нещо подобно на СССР 2.0, с яхти и мерцедеси, стои на трибуната за парада и единственият му гост е президентът на Таджикистан. А вместо технологичен ръст – компютърна анимация на митично ново въоръжаване.

И най-лошото е, че всичките му действия заедно рязко повишават вероятността от срив. Усилията му за централизация на властта и съсредоточаване на средства и пълномощия в Москва, не може да не предизвикат центробежни тенденции, докато кормилото не се обърне в друга посока.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: