Русия: масови арести на участници във възпоменания в памет на Алексей Навални

Русия: масови арести на участници във възпоменания в памет на Алексей Навални Снимка: theins.ru

Милиони руснаци положиха цветя на импровизирани мемориали в памет на опозиционера и на паметници на жертвите на политически репресии

Тези форми на почит към паметта на покойния критик на Кремъл бяха приети като протести и съпроводени с масови арести. От полицейското управление в Санкт Петербург, където са арестувани най-малко 64 души, съобщават, че нямат достатъчно килии за задържаните. Повдигнати са им обвинения за нарушаване на правилата за провеждане на масови събития. 

В Томск е иззета техниката на фотожурналист, снимал полагането на цветя на „Камъка на скръбта”. Във Владивосток полицията копира данните на дошлите да положат цветя на спонтанен мемориал. Същата проверка извършва и полицията в Ростов на Дон.

В Новосибирск полицейски кордон блокира достъпа до паметника на жертвите на политическите репресии повече от 16 часа. Служители на Министерството на вътрешните работи заявиха, че паметникът е „отцепен” заради „сигнали за миниране”, макар че на място не са действали нито сапьори, нито водачи с обучени кучета. Скоро след като мемориалът е бил „отблокиран” и хората започнали да носят цветя, са започнали арести.

Същевременно, „неизвестни” унищожават спонтанно възникналите места за почит към паметта на Алексей Навални. Мъже, криещи лицата си от камерите, събират положените цветя в торби за боклук, както видяха минувачи на „Моста на Немцов” в Москва – лобното място на либералния политик и опозиционер на Кремъл, застрелян през 2015 г. 

Във Владивосток спонтанно възникналият мемориал на площад „Вяра и надежда“ е бил премахнат от служители на комунални услуги, които са събирали цветя, свещи и портрети на Алексей Навални в чували за боклук. Изчезнал е и мемориалът в Уляновск, близо до паметника на жертвите на политическите репресии. 

В Краснодар тече „кръгова акция” – полицията събира положените цветя, но гражданите носят нови. Мемориали в памет на Навални са възникнали спонтанно и в крайбрежния град Находка в Приморския край, в Хабаровск и Краснотуринск, Красноярск, Перм, Тула, Белгород, Липецк, Псков, Уфа, Киров, Велики Новгород, Нижни Новгород и др.

Рано тази сутрин пред Соловецкия камък в Москва се е извила дълга опашка хора, дошли да почетат паметта на Алексей Навални, включително посланикът на ЕС в Русия Роланд Галара. 

Москва, снимка - moscowtimes.ru

Според „Новая газета”, значителен контингент сили за сигурност контролира поклонението, позволявайки на хората да се приближат до паметника на малки групи, но без плакати, възпоменателни ленти и... след като махнат хартиената олаковка на букетите. 

Според телеграм канала Sotavision, около мемориала „дежурят” полицаи и цивилни, включително войници от 2-ри специален полк. Силите на реда събират и проучват възпоменателните записки, оставени край паметника, съобщава "Медиазона". 

Студентите от Уралския медицински институт пък са получили съобщения, с които ги предупрегдават да не участват в мемориални акции в памет на Алексей Навални, защото „той е преди всичко престъпник”... 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: