И четвъртият адвокат на Навални напусна Русия

И четвъртият адвокат на Навални напусна Русия Снимка: Instagram

Четвъртият адвокат на Алексей Навални Александър Федулов, който трябваше да представлява интересите на опозиционера вчера в съда, напусна Русия. Миналата седмица трима негови колеги бяха арестувани по дело за създаване на екстремистка общност.

Вчера сутринта адвокат Александър Федулов спря да комуникира и не се яви на заседанието по делото срещу Алексей Навални. Привърженици на политика предположиха, че Александър Федулов е задържан както другите трима адвокати на Алексей Навални. По-късно телевиизонният канал RT публикува видео от летището, на което се предполага, че е бил сниман адвоката.

Напускането на Русия беше потвърдено от самия Александър Федулов. "Получи се странна ситуация.Арестуването на нашите колеги, защитаващи Навални, направи съществени корекции в работата на останалите на свобода защитници", съобщи адвокатът в Instagram.

На 13 октомври бяха извършени обиски на адвокатите на Алексей Навални Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин. Същия ден те бяха арестувани по дело за екстремистка общност (алинея 2 на член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Съдебните заседания се проведоха при закрити врата по искане на следствието.

Както съобщи съратникът на политика Иван Жданов (признат за чуждестранен агент), адвокатите са обвинени, че са използвали статута си, за да "осигуряват редовно предаване на информация между ръководителите, участниците в екстремистката общност и Алексей Навални., който по този начин е продължил да изпълнява функциите на лидер и ръководител на екстремистката общност".

На 4 август Московският градски съд осъди Алексей Навални на 19 години специален режим по делото за създаване на екстремистка общност (Фонд за борба с корупцията (ФБК), признат в Руската федерация за екстремистка организация и забранен) заедно с друго наказание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: