Списание TIME включи Владимир Путин в топ 100 на най-влиятелните личности

Списание TIME включи Владимир Путин в топ 100 на най-влиятелните личности Снимка: indianexpress.com

Изданието се обърна към Алексей Навални за коментар на избора им.

Прилагаме с минимални съкращения оригиналния текст на Навални, написан от затвора със строг режим, където излежава 9-годишна присъда. 

Може би истинската мисия на Владимир Путин е да дава уроци. На всички – от световните лидери и световните експерти, до обикновените хора. През 2022 г. той беше особено добър в това.

Той отново припомни, че път, който започва с „малко фалшиви избори“, винаги завършва с диктатура. Такава диктатура винаги води до война. Ех, това не трябваше да се забравя, нали?

Световните лидери от години лицемерно говорят за "прагматичната позиция" и ползите от международната търговия - и купуват руския нефт и газ, докато властта на Путин ставаше все по-силна. Цената на войната - военна и икономическа, помощите за Украйна, бежанците, санкциите - всичко това ще струва стотици пъти повече от „изгодните” договори за нефт и газ, чието подписване традиционно се поливаше с шампанско. 

Путин ни напомни за „закона за патицата“. Сещате ли се? Ако нещо ходи като патица, изглежда като патица и кряка като патица, значи е патица.

В този случай трябва да се приложи същата логика: ако някой унищожава независимите медии, организира политически убийства и живее в своите имперски заблуди, тогава този някой е безумец, способен да предизвика кървава баня в центъра на Европа през XXI век. 

И наистина, не го прегръщайте на международни форуми. 

В момента Путин преподава урок как се занулява икономическият растеж на собствената му страна, постигнат за 20 години.

Все пак отговорът на главния въпрос, който той поставя – как да спрем озлобен безумец с армия, ядрени оръжия и членство в Съвета за сигурност на ООН – все още не е намерен. Ние сме тези, които трябва да намерим този отговор.

Рейтинговият списък на Time обхваща няколко категории – „Артисти”, „Новатори”, „Титани”, „Кумири” и „Лидери”. Освен Путин, в последния раздел са президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: