Етиопско бананово дърво може да се окаже храната на бъдещето

Етиопско бананово дърво може да се окаже храната на бъдещето Снимка: plantbook.co.za

Етиопците го наричат енсет или фалшив банан, тъй като плодовете му не се ядат, но стъблата и корените на дървото са основна хрна в Етиопия.

Екстремният климат, при който вирее, показва, че енсет успешно ще се справи и в условията на климатичните промени. Растението е близък роднина на банана, но е култивирано само в една част на Етиопия. Това е единственият познат дървесен вид с хранителен състав като на зърнените култури. Стъблата и корените на енсет са пълни с нишесте и след ферментация се използват за производство на брашно, с което в Етиопия се изхранват около около 20 милиона души. 

Диви разновидности на енсет растат на юг чак до Южна Африка, което предполага, че като земеделска култура дървото ще може да се отглежда много по-мащабно. Възможно е по света да се открият и други подходящи за отглеждане на енсет региони, пише ВВС.

Етиопия е основен център за култивиране на растителни култури в Африка, включително кафе, основен експортен продукт на страната, така че земеделието ѝ е подкрепено от добра научна база. Сега чрез изследвания и моделиране учените прогнозират потенциалното разпространение на енсет през следващите четири десетилетия и предвиждат, че при мащабно отглеждане само в Етиопия, Кения, Уганда и Руанда, с енсет потенциално могат да се изхарнват около 100 милиона души.

„Енсет има някои наистина необичайни качества, които го правят абсолютно уникален като култура. Многогодишен е, засаждате го по всяко време, берете го по всяко време. Затова го наричат „​дърво срещу глада", казва д-р Джеймс Борел от Кралските ботанически градини в Кю, който е един от авторите на изследването, публикувано в Environmental Research Letters.

Предполага се, че климатичните промени ще повлияят знчително на добивите в селското стопанство и като се има предвид, че почти половината калории, които приемаме, идват от три растителни вида – ориз, царевица и пшеница, става ясно значението на въвеждането на нови култури в изхранването на световното население. 

„Трябва да разнообразим видовете растения, които използваме в световен мащаб, защото политиката „всички яйца в една кошница” отдавна е синоним на опасен риск, особено като имаме предвид, че нашата кошница е много малка”, каза д-р Борел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: