Скакалците бяха включени в европейския списък с храни

Скакалците бяха включени в европейския списък с храни Снимка: https://pixabay.com/

Скакалците бяха включени в европейския списък с храни, като част от усилията на ЕС за устойчиво производство и хранене

Това е втори  път, когато Брюксел решава, че насекоми са безопасни за консумация, след като през юни одобри изсушени брашнени ларви.

Европейската комисия обяви, че скакалците ще бъдат етикетирани като закуска или хранителна съставка в дехидратирана или замразена форма, след като крилете и краката им бъдат премахнати, или като брашно.

Европейският орган за безопасност на храните посочва, че скакалците locusta migratoria са богати на протеини и безвредни, въпреки че могат да предизвикат реакции у хора, алергични към миди и мекотели.

Организацията за производство на храни посочва, че насекомите са много питателен и здравословен източник на храна, богат на протеини, витамини, фибри и минерали.

Насекомите, които се ядат ежедневно от милиони хора по света, са посочени в новата стратегия на ЕС като алтернативен източник на протеини, който може да ускори преминаването към по-устойчиво производство на храни.

Европейската директива от 1977 г. вече одобри водорасли, нови растителни протеини и някои храни от други страни. Подадени са заявления за още девет вида насекоми, отбелязва nacional.hr.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: