В клуб „Минало незабравимо” съхраняват бита и традициите на предците ни

В клуб „Минало незабравимо” съхраняват бита и традициите на предците ни

В ДГ „Слънце“ – град Вършец тачат, любят и милеят „всичко българско и родно“

14 октомври - Петковден, е един от големите народни празници, с който българите отбелязват края на топлия сезон и настъпването на зимата.

Точно на този знаменателен ден през 2021 година, в Детска градина „Слънце”- град Вършец отваря врати клубът по интереси, наречен „Минало незабравимо”. Негови основатели и ръководители са предучилищните педагози Таня Иванова (учител на І група) и Латинка Миронова (учител на ІV група).

„Чуем ли звука на гайда, облечем ли народните носии, зазвънят ли чановете и в душата нещо трепне, значи България е в сърцето ни. Успеем ли да прехвърлим този трепет и у децата - България ще пребъде!”, споделят двете учителки.

Клубът е мястото, където времето не съществува, а най-важните неща са формите, цветовете и хармонията.Колкото по-рано се пробуди положителното отношение към народните празници и обичаи, толкова по-рано пред децата ще се открехне една врата към хубостта, към извора на родолюбие и красота, от който те в бъде ще могат да черпят с пълни шепи.

Идеята на клуба е да се работи за съхраняването на българския фолклор, формирането на културна идентичност и национална принадлежност.

Екипът Таня Иванова - Латинка Миронова е обединен от мисията по един непринуден, желан и естествен начин да се изгражда ден след ден здрава и дълбока връзка с родното у нашите деца.

„Искаме да „запалим” жаждата за любов, уважение, признателност, почитане на корените и българска гордост у децата”, споделят ръководителките на клуба.

„Всеки един обред на старите българи въздига възприятията ни от дребното към великото, от пошлото към святото, от временното към вечното, от прозаичното към дълбоките тайни на съществуването… На българина огън му трябва - от люлката до кръста. Огън пътя му да озари, с мъдрост да прозре във времето”, разказват преподавателките в детската градина.

„Децата не помнят, защото тогава не са били родени, но идеята ни е да ги накараме да чувстват, да разберат кои са всъщност, защото някой техен родственик е оставил част от себе си. Някой от тях е обичал топлината на огнището и те също го обичат, макар да са го виждали само на снимка. Не им се налага да ровят в пепелта с ръжен, но ги влече да го правят. Не са живели в къща от кирпич, но им е толкова мило, дори познато... Не са носили на рамото си менци, пълни с вода, но им харесва мисълта да го правят. И на гайда не са свирели, но сякаш дробовете им се издуват като чуят звука й. Не са носили везана риза и сукман, но пък сякаш ги усещат върху тялото си. Много неща не са преживели малките дечица, но ги изживяват сърцата им, когато се пренесат веднъж седмично в клуба по интереси „Минало незабравимо”, допълва Миронова.

И дори навън да е мрачен ден и седмицата да е едва в началото си, в клуб „Минало незабравимо” винаги кипи оживление. Весел детски смях и приглушено бърборене изпълват битовата стая, създадена с много любов от талантливите учителки. Малчуганите, улисани в шарките, творят. С малки, несигурни пръстчета рисуват обич.

Огромно е желанието, ентусиазмът и старанието, което влагат децата при изработването и рисуването на тематични картички за различни празници (Коледа, Нова година и др.).Картичката с весела детска рисунка, българска народна носия, шевица и шарена черга прави света по-добро място.

Детските работилници, театрални постанови, приказки и представления се организират веднъж в седмицата, всеки път на различна тема.

Пред малките любознайковци една след друга се разкриват тайните за това,как са приготвяли хляб в миналото, как се изработват цървули, какво представляват глината, тъкачният стан и много други интересни неща.

Темите се подбират предварително от ръководителките на клуба и винаги са посветени на исторически или традиционно български празници. Децата имат възможност да научат за богатството на българските традиции и обичаи от различни фолклорни области, да познават и възпроизвеждат фолклорните празнични обичаи и ритуали (коледуване, лазаруване,Цветница, кукерски празници и др.) Те упражняват и изучават различни техники на декоративното изкуство, изработвайки картички, мартеници,маски, кукли, участват в организирането на благотворителни базари и изложби, както и фолклорни празници.

Вълнението при заниманията е взаимно: както от страна на децата,така и на ръководителите на клуба.

„Защото е удоволствие да мислиш за децата и да работиш с тях. По този начин и ние поддържаме детското в себе си. От нас е желанието да предадем знание на децата, а ние от тях получаваме добрата емоция от удоволствието им от участието и получаването на нови неща. Вярваме в традициите. Вярваме, че те са ни съхранили като народ хилядолетия наред. Вярваме още, че пазейки завещаното от предците ни, можем да съградим по-добър и по-истински свят за децата ни. И така, осланяйки се на заветите от миналото, се опитваме да пазим чистата земя, която сме наследили.

Българин не се става - българин се раждаш - с кръвта си, с духа си, и така до края!“, категорични са младите учителки Латинка Миронова и Таня Иванова от ДГ „Слънце“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: