Превъзпитание на хакери - възможно ли е това

Превъзпитание на хакери - възможно ли е това Снимка: https://pixabay.com/

Възрастта не е важна за киберпрестъпленията: какво може да се направи, за да се използват добре знанията на младите хакери, които са извършили киберпрестъпления?

Приливът на адреналин от хакерството може да доведе до пристрастяване. Но мнозина вярват, че така наречените "черни" хакери могат да развият положителен морален компас и да се научат да използват уменията си за добро - особено ако властите се намесят в делата им в ранна възраст.

„Киберпрестъпността не познава възраст и за съжаление децата, тъй като са лековерни и уязвими, съставляват по-голямата част от тази група киберпрестъпници“, казва експертът по сигурността Майк Джоунс.

Националният полицейски корпус на Нидерландия се занимава с превенцията на киберпрестъпленията. Техните уникални програми RE_B00tCMP и HACK_Right са предназначени да насочват младите хакери в положителна посока.

„Даваме им специален ден, когато научават всичко за хакерството, как да използват уменията си правилно, без да нарушават закона“, казва Флор Янсен, ръководител на екипа за предотвратяване на киберпрестъпленията на нидерландската полиция.

Хакерство и пристрастяване

„Хакерството и пристрастяването вървят ръка за ръка", обяснява Джоунс. „И причината, поради която казвам това, е, че всеки със зависима личност може лесно да се пристрасти към прилив на адреналин."

GhostExodus, известен още като хакер, осъден на 11 години затвор за незаконните си дейности в младостта си, споделя своята история за изкуплението.

Бях изгубено дете, имах майка, която не се интересуваше от мен, така че хакването се превърна в начин да ме излекува от моя  недъг", казва той. „Да възстановя живота си след 11 години в затвора беше трудно. Нямах чувство за посока."

От "черна шапка" към "бяла шапка"?

Ерик Ван Осбри, специалист по проникване, обяснява какво представляват на компютърен жаргон black hat (черна шапка), white hat (бяла шапка) и gray hat (сива шапка).

"White Hat" е хакер, който извършва напълно легална дейност. Той има договор, одобрение от компанията, което му позволява да бъде хакер, казва Ван Осбри.

"Черната шапка" е пълната противоположност на "бялата шапка". Мотивацията му е по-скоро егоистична, не го интересуват правните последици. През повечето време мотивацията са парите, но може да бъде и слава."

Има и „сива зона“, където хакването се извършва „по основателна причина, но без разрешение“.

„Познавам няколко души, които са направили този преход", казва Джоунс. „Всичко се свежда до личната мотивация – дали сте достатъчно развълнувани, страдате много или наистина сте влюбени в това. Хората се променят."

euronews.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: