Australian Open ще мине без Новак Джокович

Australian Open ще мине без Новак Джокович Снимка: tennishead.net

Тенисист № 1 ще бъде депортиран в най-скоро време от Австралия

Тримата съдии, които гледаха жалбата му, единодушно решиха, че няма основания за отмяна на анулирането на визат му, така че Джокович няма да участва на турнира Australian Open, който започва тази вечер.

Австралийският федерален съд проведе виртуално изслушване тази сутрин, за да проучи жалбата на тенисиста относно решението на правителството да анулира визата му за втори път и да го депортира.

По време на проведеното днес изслушване, чието излъчване на живо бе проследено от над 80 000 души, адвокатът на австралийското правителство припомни, че тенисистът има "скорошна история" в пренебрегването на мерките срещу Сovid-19 и същевременно не е ваксиниран – категорично изискване на австралийските власти за влизане в страната.

„Дори когато е бил с положителна проба, той е отишъл на интервю и фотосесия, която включва сваляне на маската му“, каза Стивън Лойд, който в тези производства представляваше министъра на имиграцията Алекс Хоук. За този факт свидетелства самият Джокович, разкривайки че е отишъл на среща с журналист на френският спортен ежедневник L'Equipe в Белград на 18 декември, знаейки, че има Сovid-19.

Адвокатът настоя, че Джокович може да "насърчава хората да му подражават" при нарушаване на антивирусните мерки. „Неговите връзки с подобно поведение, все още са налице и независимо дали му харесва или не, присъствието му в Австралия представлява огромен риск“, каза представителят на правителството.

От своя страна адвокатът на тенисиста Никълъс Ууд определи тези разсъждения като „ирационални“, тъй като не се основават на солидни доказателства. „Нито едно доказателство в материала, представен на министъра, не предостави никаква конкретна, логична или доказателствена основа за твърдението, че самото присъствие на Джокович – а не отмяната на неговата виза и експулсирането му – може по някакъв начин да насърчи отрицателни настроения към ваксинирането”, заяви адв. Ууд, но аргументите му не убедиха съда, така че Новак Джокович не спечели съдебната битка. Никой обаче не би казал, че и Австралия спечели от това решение.

Мястото на Джокович в жребия на Australian Open ще бъде заето от играча, загубил в последния квалификационен кръг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: