Войникът тенисист Сергей Стаховски

Войникът тенисист Сергей Стаховски Снимка: sportskeeda.com

Още в началото на руската агресия в Украйна медиите съобщиха, че бившият номер 31 в света се върна в родия Киев, за да го защитава

Тенисистът, който сензационно победи Федерер на Уимбълдън през 2013 г., днес е войник, готов на всичко, за да защити земята и ценностите, с които се идентифицира. Италианското издание fanpage.it публикува интервю със Сергей Стаховски, който разказва за мотивите си и ситуацията в родината му. 

"Няма правилно или грешно в избора ми. Ако не бях дошъл, щях да се чувствам виновен, тук в Киев са баща ми и брат ми. Но все пак чувствам вина, че не съм с жена си и трите си деца. Нямам военен опит, повечето от нас нямат, но имаме общ идеал”, казва Стаховски.

Бившият тенисист се отказа от комфортния си живот на милионер, остави жена си и децата си в безопасност и се завърна в родината си, поразяване от бомби и ракети, за да облече военна униформа. В една от последните си публикации в Instagram, той благодари на Новак Джокович – единствен от тенис-гилдията, който му е предложил конкретна помощ.

Стаховски се опитва да обясни на хората колко заплашителна е сянката на Путин за целия Запад: „Трябва да осъзнаем, че ако Украйна попадне в ръцете на руснаците, ще дойде ред и на други нации. Ще се върнем в 1945 г. със сателитните около Москва Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Балтийско море. Путин заплашва с ядрен мощ и НАТО се страхува. Той използва тази карта и ще я използва отново. Единствената надежда е, че ще свърши като Хитлер, който също искаше да преразпредели Европа“.

Изразявайки настроенията на сънародниците си, Стаховски казва: „Ние украинците не искаме да се отказваме от нищо. Разбираме, че това е нашата война, а не на Европа, ние само молим за помощ и съдействие. Светът е на страната на Украйна и мисля, че всички санкции срещу Русия помогнаха, дори ако ще отнеме време да се почувстват“.

Време, което за съжаление означава за украинците изгубени животи и опустошение, коментира fanpage.it.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: