Случаят с Новак Джокович отвори кутията на Пандора

Случаят с Новак Джокович отвори кутията на Пандора Снимка: thewest.com.au

Тенисистът тренира часове наред, след като австралийски съд възстанови визата му, но все още може да бъде екстрадиран от Австралия.

Министърът на имиграцията има право да анулира визата на Джокович, особено след като документи, публикувани от Федералния окръжен съд, разкриват, че тенисистът е предоставил на граничните власти декларация с невярна информация, че 14 дни преди влизнето си в Австралия не е пътувал никъде.

Но настоящият шампион на Australian Open, който живее в Монте Карло, е бил заснет да играе тенис по улиците на сръбската столица Белград на Коледа и да тренира в Испания на 31 декември - и двете дати в рамките на 14-дневния срок.

Декларацията всъщност е попълнена от огранизацията Tennis Australia, но служителят, отменил визата му, е отбелязал, че те вероятно са отговорили на въпросите „въз основа на информацията, предоставена от притежателя на визата“, пише 7news.com.au.

В разговор с премиера на Сърбия Ана Бърнабич днес сутринта, австралийският премиер Скот Морисън е обяснил, че граничната политика на Австралия не е дискриминационна спрямо него, а е насочена към защитата на страната по време на пандемията. 

Каквото и да бъде продължението на сагата, няма да е в полза на Австралия, както коментира сенатор от опозицията, „Ако бъде депортиран, това нанася невероятни щети на Австралия, ако успее да остане, това нанася невероятни щети на нашите строги гранични закони и е обида за австралийците, които свършиха тежката работа по блокирането и ваксинацията”.

Друг опозиционен депутат и бивш професионален тенисист казва, че правителството трябва да остави Джокович да се състезава и да не превръща проблема в политически. Но и без политически подтекст, австралийската виза на Новак Джокович повдигна политически теми.

От отмяната на визата му до вчера той беше въдворен в хотел Park в Мелбърн, наричан „Хотел смърт“ от изолираните на втория му етаж мигранти, очакващи с години австралийски визи. Те са били евакуирани в Австралия за медицинска помощ между 2013 и 2014 г., след пребиваване в центрове за обработка на островите Науру и Манус , но не са били освобождавани и не им е предлагана възможност да живеят на друго място.

Novak Djokovic's wife Jelena breaks silence as Tennis Australia cops fresh  blow over deportation mess | 7NEWS
Мелбърн, хотел Park, снимка - 7news.com.au

Медийният интерес към Джокович е шок за мигрантите. "За девет години в Австралия не съм виждал представител на медиите", казва 32-годишен иракчанин, един от задържаните в хотел Park. Те са особено разочаровани, че след освобождаването на тенис-звездата, тълпата от медийни екипи е изчезнала и пред хотела са останали само неколцина правозащитници. 

Изолираните в сградата мигранти се надяват, че като "могъщ човек" тенисистът ще хвърли светлина върху условията, в които живеят мигрантите - така например, прозорците на хотела не се отварят и няма приток на свеж въздух, през последната година са възникнали пожари, потушени без възможност за евакуация, имало е и случаи на снабдяване с развалена храна.

Греъм Том от Amnesty International казва, че Джокович е получил „кратък поглед върху това, което бежанците преживяват от години заради срамната емиграционна политика на австралийското правителство”. Той се надява от сагата с Джокович да излезе нещо положително и за мигрантите, чието единствено „престъпление“ е, че са потърсили безопасността си на бреговете на Австралия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: