Не съм против ваксинирането, но ще жертвам трофеи, ако ме принуждават да се ваксинирам

Не съм против ваксинирането, но ще жертвам трофеи, ако ме принуждават да се ваксинирам Снимка: tennis365.com

Новак Джокович наруши мълчанието си

В ексклузивно интервю пред ВВС, първата му медийна изява след депортирането от Мелбърн, сръбският тенист каза, че не се чувства „над правилата” и не вижда защо го свързат с антиваксърски движения, след като той всъщност подкрепя правото на избор на всеки един човек. Той заяви, че в името на тази своя позиция би жертвал участието си в състезания като Уимбълдън и „Ролан Гарос” - „Да, това е цената, която съм готов да платя“.

Джокович отново повтори, че е имал медицинско разрешение да влезе в Австралия неваксиниран, тъй като наскоро се е възстановил от Covid-19. Въпреки това, министърът на имиграцията Алекс Хоук лично отмени визата му с мотива, че присъствието му може да предизвика "граждански вълнения" и да насърчи настроенията срещу ваксините. Мнозина критикуват спорното решение, почиващо на политически, а не на здравни аргументи.

„Никога не съм бил против ваксинациите и са ми правени като дете, но винаги съм подкрепял свободата да избираш какво поставяш в тялото си“. каза Джокович пред BBC. Тенисистът подчерта, че може би в определени турнири изискванията за ваксинация ще се променят и добави, че се надява „да играе още много години". 

Заедо с това Джокович неколкократно повтори, че е готов да се откаже от шанса да стане статистически най-великият тенисист на всички времена, "защото принципите за вземане на решения за тялото ми са по-важни от всякакви титли или нещо друго”.

Джокович винаги е бил привърженик на здравословния начин на живот и каза,  че решението му отчасти е продиктувано от положителното въздействие на фактори като промяна в храненето и режима на сън, които са се отразявали благотворно на способностите му като спортист.

Все пак първата ракета на света не изключи възможността в даден момент да се ваксинира, ако реши, „защото всички се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за елиминирането на Covid-19“.

ВВС припомня, че пътят на Джокович до върховете на световния спорт не е бил лек. Той е отгледан в периода на две войни в бивша Югославия от родители, които са вярвали в способностите му и винаги са го подкрепяли. За да финансират тренировките му, семейство Джокович са разпродали фамилните ценности и са влизали в тежки отношения с лихвари. 

Днес Новак Джокович може би е най-великият играч, хващал ракетата, коментира ВВС. Той е голям дарител, владее шест езика и най-важното – тенисистът е дълбоко ангажиран с либералните си убеждения и силната си вяра в личните свободи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: