Как ни лекуват домашните животни: девет неочаквани метода

Как ни лекуват домашните животни: девет неочаквани метода Снимка: popmech.ru

Все още се съмнявате дали си струва да имате домашен любимец? Изданието "Популярная механика" привежда 9 неочаквани аргумента в полза на това решение.

Те повишават настроението

Достатъчно е да понаблюдавате което и да е живо същество, дори рибката в аквариума, за да се отървете от безпокойството. През това време в организма наистина произтичат физиологични промени, които влияят на самочувствието и настроението. Нивата на кортизола - хормон, участващ в развитието на стресови реакции, намаляват и се повишават нивата на серотонина - хормона на щастието. Постепенно се успокоявате, а физическото ви състояние се подобрява.

Понижават нивото на кръвното налягане

Разбира се, никой не отменя контрола на телесното тегло и физическата активност. Но има проучвания, които доказват, че собствениците на домашни любимци са по-малко склонни да страдат от повишено кръвно налягане и ускорен пулс.

Помагат за понижаване нивото на холестерола в кръвта

Тези, които имат домашни животни, са по-малко склонни да страдат от повишено съдържание на холестерол, може би това се дължи на факта, че собствениците на домашни любимци често водят по-активен начин на живот.

Котките и кучетата лекуват сърцето

В резултат на проучвания, проведени в продължение на 20 години, се изясни, че собствениците на котки получават 20% по-рядко инфаркти, а собствениците на кучета много по-бързо се възстановяват след сърдечен удар. Смъртността след сърдечни пристъпинамалява повече от три пъти.

Помагат за борба с депресията

Психолозите и психотерапевтите често съветват хора, страдащи от депресия да си завъдят домашен любимец.  Кучетата и котките са тези същества, които ви обичат безкористно и искрено, те са най-добрите слушатели в света, на които можете да кажете всичко, което ви е на душата. Освен това, хората стават по-добри, когато знаят, че някой се нуждае от тяхната защита и грижа.

Поддържат нашата физическа форма

Собствениците на кучета знаят, че разходките два пъти на ден са задължителни, а ежедневната половинчасова разходка (15 минути сутрин и толкова вечер) е минималната физическа активност, от която именно се нуждае всеки човек, независимо от възрастта му.

Снижават риска от възникване на инсулт

Собствениците на котки по-рядко страдат от инсулти. Възможно е това да се дължи на факта, че котките, както никой друг, умеят да успокояват.

Помагат в общуването

Един от най-важните компоненти на психологическото здраве е общуването. Хората се нуждаят от това. Собствениците на кучета нямат проблеми с общуването, защото винаги иман възможност да побъбрят на площадката или в двора. Дори ако сте срамежлив човек, вашето кученце винаги може да се запознае с друго четириного същество, а в същото време и вие да размените няколко думи със собственика.

Укрепват имунитета и намаляват риска от развитие на алергични реакции

Последните проучвания доказаха, че в семейства, където има кучета и котки, децата по-рядко страдат от алергии. Учените обясняват тези показатели с предаването на микрофлората на животните на децата. Близкият контакт очевидно действа като ваксинация и в резултат на това укрепва чревната микрофлора, повишава имунитета и намалява развитието на хранителни алергии. Същото може да се каже и за децата, които живеят на село и контактуват с домашни животни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: