Проучване разкрива най-предпочитаните домашни любимци в България и тенденциите по света

Проучване разкрива най-предпочитаните домашни любимци в България и тенденциите по света Снимка: lifestyle.bg

Тарантули и игуани са сред най-търсените у нас, заедно с кучета, котки и папагали. Търсене има дори за крокодил.

Игуаните и тарантулите са сред най-търсените домашни животни у нас, макар и да отстъпват на всеобщите любимци – кучетата и котките. Това става ясно от ново проучване на екипа на Зоомагазин ZooStore, което разкрива предпочитаните домашни любимци в България и тенденции по света. Данните са събрани и анализирани чрез онлайн инструмента Google "Keyword Planner", обхващайки периода 25.07.2022 г.до 25.07.2023 година.

Предпочитаните домашни любимци в България

Водещи в изследването са кучетата, които генерират значителен интерес сред българските онлайн потребители. Фразата "храна за кучета" генерира около 2400 търсения на месец, докато "кучешка храна" събира около 1000 търсения месечно. В допълнение, "гранули за кучета" (590 търсения), "барф храна за кучета" (320 търсения) и "консерви за кучета" (210 търсения) също привличат интереса на стопаните. При кучетата се наблюдава също и значителен интерес към "хипоалергенна храна за кучета" и "храна за кастрирани кучета" със 170 търсения, което отразява тенденциите в храненето на домашните любимци.

Втората позиция сред най-предпочитаните у нас домашни любимци заемат котките. Фразата "храна за котки" генерира средно 880 търсения на месец, а "котешка храна" събира около 480 търсения. Интересът към "храна за кастрирани котки" е сходен с този на кучетата. Зайчетата и хамстерите заемат първа позиция в категорията "гризачи". Търсенията по "храна за хамстери" са около 50 на месец, докато "храна за зайци" и "храна за зайчета" набират съответно 170 и 40 търсения месечно.

В областта на домашните птици, папагалите са най-предпочитаните. Фразите "храна за папагали" и "храни за папагали" имат по 260 търсения на месец. Вълнистите папагали са сред най-популярните, с търсения около 90 на месец, а за "вълнисти папагали" - около 1300. Търсенето на "храна за канарчета" е също около 90 на месец. Рибите са предпочитани домашни любимци за мнозина българи, като фразата "храна за рибки" генерира около 170 търсения на месец, равни с гризачите. Допълнително, "храна за златни рибки" и "храна за риби" набират съответно 40 и 90 търсения на месец.

Като цяло кучетата имат общо над 22 000 търсения на месец в българския интернет, при котките този показател е 14 800, а при папагалите – 9900 търсения на месец. Следват рибките (8100), гризачите (320), зайчетата (2400) и хамстерите (720). Любопитно е, че сред най-търсените домашни животни от българските потребители са също тарантулата (с 1600 месечни търсения), игуаната (1300), а запитвания има дори за крокодил - 70 търсения месечно по израза „крокодил цена“, който недвусмислено показва желание за покупка на такова животно.

Най-популярните домашни любимци по света

Статистиките на Американската асоциация за продукти за домашни любимци се доближава като тенденции до проучването на българския екип.

Най-популярните домашни любимци в САЩ са:

  • Кучета (65,1 милиона домакинства)
  • Котки (46,5 милиона домакинства)
  • Сладководни риби (11,1 милиона домакинства)
  • Малки животни, като хамстери, джербили, зайци, морски свинчета, чинчили, мишки и порове (6,7 милиона домакинства).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: