Проучвания дават повод за тревога заради обезлесяването в Бразилия под управлението на Болсонаро

Проучвания дават повод за тревога заради обезлесяването в Бразилия под управлението на Болсонаро

® abc.net.au

Изследвания показват, че министърът на околната среда призовава за дерегулация, докато обществеността се притеснява заради кризата от COVID-19.


Едно проучване показва, че страната е загубила 12 000 кв. км гора през миналата година и предоставя важна информация за тези, които стоят зад обезлесяването. Друго изследване отбелязва 27% увеличение на унищожаването на тропически гори в Източна Бразилия.


И двете проучвания бяха публикувани дни след като бе разкрито, че министърът на околната среда Рикардо Салес заяви, че правителството използва прикритието на пандемията от коронавирус, за да отслаби вече нестабилните закони за опазване на околната среда в страната. Обезлесяването и пожарите в Амазонка нарастват, откакто Болсонаро встъпи в длъжност през януари 2019 г., обещавайки да прекрати „индустрията за глоби“ на агенциите за околната среда и да развие тропическите гори.


„Трябва да положим усилия, докато сме в затишие от медийно отразяване, защото те говорят само за COVID“, каза Салес на министерска среща през април. Видеоклип на срещата бе публикуван в петък и показа как министърът настоява за „промяна на всички правила и опростяване на нормите“. Природозащитниците бяха предупредили, че именно това прави правителството.


Позицията на правителството отслабва политиките и това увеличава обезлесяването“, казва Мариана Мота, специалист по публична политика в Greenpeace Brasil. 


Първото годишно проучване на MapBiomas - коалиция от НПО, университети и технологични компании - потвърди сигналите за обезлесяване от Бразилския институт за космически изследвания с изображения с висока резолюция.


Проучването установи, че 7700 кв. км от обезлесяването е в Амазония. Повече от три четвърти са се случили на земи, отчетени чрез система за саморегистриране, и 99% от обезлесяването е незаконно, установи MapBiomas.


Правителството на Болсонаро се опитва да одобри закон, който ще позволи на земеделските стопани, които незаконно са окупирали земи в защитени резервати преди датата на прекъсване, да искат законно право на собственост, което законодателите по опазване на околната среда са нарекли законопроект за „грабене на земя".


Заместник-председателят ген. Хамилтън Морео ръководи екологична операция от хиляди бразилски войници, чиято ефективност е поставена под въпрос от местните медии. На 15 май той каза, че законът ще помогне на правителството да се бори с обезлесяването.


 Гласуването на закона беше отложено тази седмица на фона на възмущение от коментарите на Салес.


Проучването на MapBiomas показва, че Бразилия вече знае кой е виновен за обезлесяването. Проблемът не е в намирането на нарушителите, а че глобите често се игнорират. Проучване на Human Rights Watch сочи, че глобите са спрени от октомври след въвеждането на нови процедури от правителството на Болсонаро.


Неправителствената организация SOS Atlantic Forest също публикува данни, които показват увеличение с 27% на унищожаването на тропическите гори в 17 окръга в Източна Бразилия от октомври 2018 г. до октомври 2019 г. след две години ниско обезлесяване. Проучването показа, че 145 кв. км са изсечени в региона.Прочетете още за:
гори дива природа закон

  0 
  0