Колумбийски дизайнери подготвят картонени болнични легла, които да се превръщат в ковчези

Колумбийски дизайнери подготвят картонени болнични легла, които да се превръщат в ковчези

® El Heraldo

Тъй като случаите на коронавирус в Латинска Америка нарастват извънредно, лекарите смятат, че нетрадиционната идея може да се окаже наложителна.

Картонено болнично легло, което се превръща в ковчег, може да изглежда като болезнена и плашеща идея, но тъй като Латинска Америка се очертава като най-новия епицентър на коронавируса, лекарите предполагат, че това може да е иновация, чието време е настъпило.


Тъй като случаите на COVID-19 нарастват в целия регион, екип от колумбийски дизайнери излезе с идеята като прагматично решение за очакван недостиг на болнични легла и погребални ковчези.


Ние бяхме затворени за няколко месеца като всички останали, докато не ни хрумна тази идея - казва Родолфо Гомес, основателят на ABC Displays, който обикновено създава картонени рекламни реквизити. - Но когато видяхме какво се случва в Еквадор, където труповете лежаха по улиците, разбрахме, че трябва да се подготвим по някакъв начин."


Южната съседка на Колумбия бе един от първите епицентрове на епидемията в региона през април, когато жителите на град Гуаякил бяха принудени да изхвърлят телата на мъртвите по улиците. В този случай местните власти въведоха разпространението на картонени ковчези, за да облекчат недостига на погребални доставки.


Сега заразените в региона бързо нарастват: Бразилия е на второ място след САЩ по потвърдени случаи и смъртност, а на 22 май служители на Световната здравна организация предупредиха: „В известен смисъл Южна Америка се превърна в нов епицентър на болестта.


Прогнозата за Колумбия, която вече отпуска двумесечното си блокиране, не е добра. Потвърдените случаи се увеличават с около 1000 на ден, като над 20 000 души са заразени и повече от 700 са загинали, което предполага, че строгите карантинни мерки не са постигнали много.


Колумбия разполага с около 8000 легла за интензивно лечение за население от близо 50 милиона, а здравните специалисти вече съобщават за недостиг на лични предпазни средства. Гомес казва, че компанията може да произвежда до 3000 легла на месец и че всяко, струващо около $ 95, може да удържи до 150 кг.


„Хората може да казват, че правим легла за смърт, но ние се опитваме да помогнем по време на криза“, добави той. Компанията твърди, че е заинтересована от потенциални клиенти в САЩ, Бразилия, Мексико, Перу и Чили и че е обещала да дари 10 легла на болница в Летисия, тежко засегнат град в колумбийската Амазонка.


Някои наблюдатели не бяха сигурни какво да мислят за на пръв поглед плашещото изобретение, предполагайки, че това може да е дръзка крачка. „Гениално ли е, или ужасяващо? - попита един потребител на Twitter. - Все още не съм решил."


Но макар идеята да е нетрадиционна, лекарите не са я отхвърлили. „Честно казано, ако случаите излязат извън контрол и има отчаяна нужда от легла на ниска стойност, това би могло да се окаже доста гениално решение“, казва Магда Товар, лекар в столицата Богота.Прочетете още за:
дизайн Колумбия коронавирус

  0 
  0