Белгия ще отвори отново училища, пазари, музеи и зоологически градини

Белгия ще отвори отново училища, пазари, музеи и зоологически градини

® Photo by François Genon on Unsplash

Това заяви премиерът Софи Уилмес в сряда (13 май) като план за по-нататъшно облекчаване на двумесечното блокиране заради коронавирус в страната.


Белгия, чието население е 11,5 милиона, е сред най-тежко засегнатите от COVID-19 европейски държави, но започна постепенно облекчаване на ограниченията в началото на месец май. Уилмес каза, че отварянето на магазини за нехранителни стоки тази седмица протича безпроблемно, дори ако сега има опашки извън някои магазини.

„Направихме нова стъпка, за някои твърде голяма, за други твърде малка. Идват подобрения, но трябва да сме търпеливи. Не можем да направим всичко наведнъж “, каза Уилмес на пресконференция.

Белгия, чиято столица Брюксел е домакин на централата на Европейския съюз и военния алианс на НАТО, досега съобщава за 53 981 потвърдени случаи на COVID-19 и 8843 смъртни случая. Въпреки това процентът на новите случаи, приемането в болници и смъртността постоянно намалява от върховете, достигнати в началото на април. Правителственият екип от здравни експерти в сряда определи тенденцията като „окуражаваща“.

От следващия понеделник основните и средните училища ще отворят по-малки класове на ученици от последната година при строги правила за социално дистанциране. Музеите, историческите сгради и зоологическите градини също могат да приемат първите си посетители от понеделник, въпреки че ще трябва да продават онлайн билети за определен отрязък от време и да създадат едностранна система, показваща как хората трябва да се движат през стаите и галериите.

Фризьорите и козметичните салони ще се отворят отново само срещу предварително записан час. Пазарите, включващи до 50 сергии, ще бъдат разрешени, като ще бъдат маркирани маскирани щандове и еднопосочни системи за преминаване.

Спортните клубове ще възобновят тренировките в присъствието на треньор и с присъстващи не повече от 20 души. Библиотеките също могат да се отворят отново. Въпреки това кафенетата, ресторантите и спортните и културните центрове ще трябва да останат затворени поне още три седмици. Преди 30 юни няма да се провеждат спортни или културни събития.

„Няма да се върнем към нормалния живот това лято", каза Уилмес.

Прочетете още за:
Белгия икономика политика

  0 
  0