Зад планетата Нептун може да се крие втора Земя

Зад планетата Нептун може да се крие втора Земя Снимка: ferra.ru

Това показват изчисленията на астрофизиците след създаването на нов модел на еволюцията на Слънчевата система

Създаденият от астрофизиците компютърен модел на еволюцията на Слънчевата система, която съществува от 4,5 милиарда години, нагледно демонстрира интересен факт. Без наличието на друга неизвестна планета едва ли би могла да съществува Земята, отбелязва Life. Освен това "полузащитник" на планетите, влизащи в Слънчевата система, е Юпитер. Което означава, че той е изиграл малка роля в запазването на живота на нашата планета.

Всички възможни варианти за развитието на събитията през цялото време на съществуването на Слънчевата система говорят на учените за това, че до  сегашното си състояние планетата ни е дошла благодарение на още една, неизвестна засега планета. Тя или е съществувала в миналото, или все още я има. По размер тя би трябвало да се доближава до Марс или Земята, но може да се намира близо до Сатурн или Юпитер.

След това, поради привличането на газови планети, неизвестна планета се е оказала изтласкана най-малкото зад Нептун. В резултат на това сега тя се намира или извън Слънчевата система, или някъде наблизо, но все още е невъзможно да се види от Земята. Учените смятат, че това ще стане възможно след известно време, когато телескопите станат по-съвършени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: