Слънчевата система се намира във вътрешността на огромен балон

Слънчевата система се намира във вътрешността на огромен балон Снимка: НАСА

Слънцето се намира в един от спиралните ръкави на галактиката Млечен път

 Този ръкав се нарича ръкав на Орион. Не само Слънчевата система, но и всички образувания, които я заобикалят, са разположени вътре това в огромно образувание. Ширината на формацията достига около 1000 светлинни години, съобщава Forbes.

Космическото образувание е възникнало поради факта, че звездите започват да се превръщат в свръхнови. Това се е случило преди 10-20 милиона години. Когато звезда експлодира, газът и прахът, които остават след нея, образуват някакъв вид молекулярни облаци. Именно в тях започват да се появяват нови космически обекти.

Подобни области съществуват и в местния балон. Експертите казват, че Слънчевата система е заобиколена от огромен брой сравнително млади звезди, които са се сформирали съвсем наскоро, но все още се развиват активно. Това се случва не вътре в огромен балон, а директно върху неговата повърхност.

Учените са използвали данни от космическия телескоп Gaia. Катрин Зукър каза, че образуването на местния балон е станало след експлозия на 15 супернови в продължение на няколко милиона години.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: