Турция намали лихвите въпреки спираловидната инфлация и валутната криза

Турция намали лихвите въпреки спираловидната инфлация и валутната криза Снимка: move2turkey.com

Централната банка на Турция намали вчера основния си лихвен процент с 1%, от 15% на 14%, под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Той смята, че понижаването ще помогне за облекчаване на нажежената инфлация и ще стимулира икономиката - възглед, който противоречи на конвенционалната икономическа теория.

В свое изявление банката сравни решението си с тези на други големи централни банки, които поддържаха лихвените проценти ниски по време на пандемията, за да помогнат за стимулирането на икономическия растеж, пише ВВС.

През последната година цените в Турция се повишиха с над 21%, което затруднява турците да планират, спестяват или да посрещат нуждите си от ежедневни стоки и услуги.

След намаляването на лихвения процент, турската лира падна рязко спрямо долара, което се случва за четвърти път от началото на годината – период, през който цената на лирата спадна наполовина.

Президентът и неговите поддръжници казват, че по-ниските лихвени проценти ще стимулират турския износ, инвестициите и работните места. Но много икономисти са на мнение, че намаляването на лихвите е необмислено.

Миналия месец инфлацията в страната достигна 21,7%. Обикновено централните банки повишават лихвите, за да се борят с нарастващите цени, но Ердоган нарече подобни инструменти „майката и бащата на всяко зло“.

Въпреки че банката се опита да засили стойността на лирата, като използва своите доларови резерви, анализаторите смятат, че този отпор не е достатъчно мощен, за да спре спада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: