Ердоган определи социалните медии като основна заплаха за демокрацията

Ердоган определи социалните медии като основна заплаха за демокрацията Снимка: https://pixabay.com/

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува социалните медии, като ги нарече заплаха за глобалната сигурност и демокрация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува социалните медии, като ги нарече заплаха за глобалната сигурност и демокрация.

Правозащитниците обаче  говорят за липсата на свободен интернет в самата Турция.

Първоначално считани за символи на свободата, социалните мрежи с времето се превърнаха в една от основните заплахи за демокрацията. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеообръщение към участниците в конференцията по информационни технологии в Истанбул, предаде Анадолска агенция.

„Социалните медии, които първоначално бяха наричани символ на свободата, се превърнаха в един от основните източници на заплаха за днешната демокрация. С нарастващия интерес към социалните мрежи, потокът от лъжи и дезинформация се увеличава“, каза Ердоган.

Той също така заяви, че социалните мрежи представляват заплаха за целия свят, а не само за отделни държави. Турският президент отбеляза, че властите "се опитват да защитят гражданите, особено уязвимите сектори на обществото, от лъжи и дезинформация, без да нарушават правото на получаване на точна и безпристрастна информация".

Според Ердоган демокрации като Турция трябва да останат бдителни "на фона на нарастващите прояви на виртуален фашизъм и потока от фалшива информация".

Според правозащитната организацията Freedom House Турция отбелязва 34 точки в списъка на страните с най-несвободен интернет (колкото по-висок е резултатът, толкова повече свобода в интернет). През юли миналата година страната прие закон, според който социалните мрежи са длъжни да се регистрират в страната и да премахват съдържание по искане на властите в рамките на 48 часа.

От юни 2020 г. до май 2021 г. стотици уебсайтове бяха блокирани в Турция. Много опозиционни фигури, като Омер Фарук Гергерлиоглу и Канан Кафтанджиоглу, бяха задържани заради публикациите си в Twitter, в които критикуваха властите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: