Без полово неутрални паспорти, постанови Британският върховен съд

Без полово неутрални паспорти, постанови Британският върховен съд Снимка: rozenberg.substack.com

Жалбата на Кристи Елан-Кейн, която води кампания за „паспортите Хикс” в продължение на повече от 25 години, беше отхвърлена единодушно от най-високата съдебна инстанция на Обединеното кралство.

Активистката атакува британското правителство заради политиката му да не позволява неутрални по пол лични документи, както и юридическо и социално признание за идентичност без самоопределяне като конкретен пол

В кампанията си Елан-Кейн твърдеше, че процесът на кандидатстване за паспорт в Обединеното кралство, който изисква лицата да посочат дали са мъже или жени, нарушава правата на човека, припомня uk.news.yahoo.com.

С решението си в сряда обаче Върховният съд единодушно отхвърли жалбата с аргумента, че „Формулярът за паспорт се отнася до пола на кандидатите като биографична подробност, която може да се използва за потвърждаването на тяхната самоличност при сравнение с предоставените удостоверения за раждане, осиновяване или разпознаване на пола и други официални записи. Следователно полът, признат за правни цели и записан в тези документи, е от значение.“

Председателят на Върховния съд Лорд Рийд установи, че интересът на Елан-Кейн да бъде издаден паспорт „X“ отстъпва пред други съображения, включително „поддържане на съгласуван подход в правителството“ относно признатите полове. „В Обединеното кралство няма законодателство, което да признава категория лица без пол. Напротив, законодателството предполага, че всички лица могат да бъдат категоризирани като принадлежащи към един от двата пола”, каза той.

Четиримата съдии също установиха, че бинарният подход към пола формира основата на голямо разнообразие от обществени услуги.

След решението Кристи Елан-Кейан изрази мнение, че то е било предначертано и разкритикува тона на Върховния съд, който според нея изразявал „ясна липса на разбиране и съпричастност” към повдигнатите въпроси. „Обединеното кралство е от грешната страна на историята“, коментира Елан-Кейн и заяви, че възнамерява да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека. 

Нейната теза е, че заявявайки определен пол, транссексуалните хора са принудени да направят фалшива декларация, за да получат паспорт, което „разклаща основите на стандартите за честност и почтеност”.

Според Върховния съд обаче, едно неутрално определение на пола би било „очевидно проблематично и крайно нежелателно“, тъй като може да доведе до третирнето на едно и също лице по различни начини при действието на различните правителствени актове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: