Карлос Сантана изпрати транссексуалните в килера

Карлос Сантана изпрати транссексуалните в килера Снимка: news.yahoo.com

От известно време в онлайн пространството се върти клип от концерт на легендарния китарист в Атлантик Сити, в който Сантана споделя вижданията си за нетрадиционната сексуална ориентация

Може би предизвикан от преекспонирането на темата в обществото, Сантана си навлече много упреци заради своите „безчувствени коментари”, според  Billboard. Прекъсвайки изпълнението си на сцената, музикантът изрази ясно позицията си относно модерния спор дали половете са само два: „За мен жената е жена и мъжът е мъж – това е. В килера може да правите каквото си искате, ваша работа, не ме бърка“.

„Скандалното” според някои изявление обаче е само част от думите, изречени пред публиката. Сантана се аргументира: „Когато Бог създава теб и мен, преди да излезем от утробата, ти знаеш кой си и какво си. По-късно, когато израснеш, от това, което виждаш, започваш да вярваш, че можеш да бъдеш нещо, което звучи добре, но знаеш, че не е правилно“.

Разразилата се след изявлението му критика накара Сантана да продължи темата в текст, предоставен на Billboard: 

„Моята лична цел, която следвам всеки ден, е да уважавам идеалите и вярванията на всички хора, независимо дали са LGBTQ или не. Осъзнавам, че това, което казах, нарани мнозина, но нямах такова намерение. Но това е планета на свободната воля и този дар е даден на всички ни. Бъдете щастливи, забавлявайте се и нека всеки вярва в каквото иска и следва сърцето си без страх. Необходима е смелост, за да светиш със своя светлина, да бъдеш истински и автентичен. Растем и се учим да светим с любов”, споделя мислите си Сантана, завършвайки лаконично с „Мир!”

Коментарите на звездния музикант идват на фона на вълната от противоречиви закони в САЩ, насочени по-специално към ограничаване на грижите за утвърждаване на пола при транссексуални деца и младежи. Десни политици твърдят, че рисковете от тези грижи са повече от ползите. Опонентите им се позовават на научни изследвания, които показват, че грижите за утвърждаване на пола намаляват нивата на депресия и склонността към самоубийство сред транссексуалните деца.

Темата отдавна е обществен спор и Карлос Сантана не е единствената звезда, който я коментира. Първата „жертва” и най-потърпевша от нападките  на толерантната общност стана авторката на знаменитата поредица „Хари Потър” Дж. К. Роулинг. Последваха я холивудската звезда-ветеран Бет Мидлър, знаменитият комик Джон Клийз и много други популярни имена от поп-музиката и шоу-бизнеса. В интервю за Stereogum от 23 август, Алис Купър нарече грижите за утвърждаване на пола „прищявка“ и заяви, че дискурсът около транс общността „е стигнал до точката на абсурд“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: