Властите на Южна Корея решиха да подмладят жителите си с една година

Властите на Южна Корея решиха да подмладят жителите си с една година Снимка: matadornetwork.com

Южнокорейският парламент прие в четвъртък законопроекти, които изискват използването на международна система за отчитане на възрастта във всички съдебни и административни области, вместо уникалната „корейска“ система за отчитане на възрастта, съобщава агенция Yonhap.

Досега в страната се използват три системи за отчитане на възрастта. Според традиционната "корейска възраст" се смята, че при раждането, детето е на една година, а на първия ден от всяка нова година според лунния календар, към възрастта му се добавя още една година. 

Втората използвана традиция предполага, че детето е на нула години при раждането, но към възрастта му се добавя по една година на всеки 1 януари. Тази система е използвана при определяне на възрастовите прагове, от които е разрешено да се пуши и да се пие алкохол.

И третата използвана система в страната е международната система, когато при раждането детето е на нула години и на всеки рожден ден към възрастта му се прибавя по една година.

Наличието на три системи за индикация на възрастта създава затруднения и объркване при изготвянето на документи и предоставянето на различни услуги, а коригирането на грешките води до допълнителни разходи. Освен това, преминаването към единна система за отчитане на възрастта беше едно от предизборните обещания на президента на страната Юн Сок Йел.

Приетите от корейските власти изменения предполагат, че от юни 2023 г. в официалните документи в страната ще се използва само международната система. В резултат на това много корейски граждани, които са били „родени през годината“ и са използвали други системи за изчисляване на възрастта, „ще станат” с една година по-млади.

Предвиждат се и промени, насочени към предотвратяване на големи смущения в мобилните услуги. През октомври при пожар в центъра на Kakao Corp, която поддържа KakaoTalk - най-голямото приложение за съобщения в страната, прекъсна електрозахранването, съответно – услугата за лични съобщения и обществени услуги, свързани с приложението, което използват над 40 милиона потребители. 

Новото законодателство на Южна Корея ще задължи на платформи като KakaoTalk да изготвят планове за управление при бедствия и аварии и да ги представят на министъра на науката, който да потвърди, че операторите могат да осигурят стабилна услуга и да реагират бързо при евентуални прекъсвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: