Германия подготвя улеснения за смяната на пола

Германия подготвя улеснения за смяната на пола Снимка: thehill.com

Германското правителство прие законопроект, според който желаещите могат да направят това, като попълнят заявление в службите по гражданско състояние

Наречен „Закон за самоопределение на пола“, проектът предстои да се разгледа в парламента. Според прес-съобщение на германското Министерство на семейството, документът ще „улесни транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят своя пол и име“.

Законопроектът ще премахне определението, прието през 80-те години на миналия век, че желанието за промяна на пола е психично заболяване, пише Euronews. Почти изцяло ще отпадне сегашната процедура, която предвижда решението за смяна на пола да се взема от съдия, след като кандидатът е преминал успешно два психологически теста и е отговорил на множество въпроси за сексуалния си живот. През 2010 г. Конституционният съд на Германия премахна изискването получилите разрешение първо да се подложат на стерилизация.

Новият законопроект предвижда смяна на пола и за непълнолетни – за тези, под 14-годишна възраст, заявлението тряба да подадат родителите, а навършилите 14 могат да го направят сами, но със съгласието им. Ако такова липсва, решението отново ще взема съдът. При отказ, повторно заявление ще може да се подаде поне след една година, за да се "гарантира сериозността на искането". Законопроектът предвижда и тримесечен период за размисъл, преди смяната да бъде вписана в гражданския регистър.

Заедно със скоро въведената контролирана легализация на марихуаната, новият регламент е един от водещите социални проекти на управляващата социалдемократическа коалиция. Транссексуалната общност в Германия отдавна настоява за подобно законодателство и Федералната асоциация за правата на транссексуалните го приветства като „историческа възможност”.

Законопроектът ще приобщи Германия към страните, приели вече принципа на полово самоопределение - Белгия, Испания, Ирландия, Люксембург и Дания. Консервативната опозиция обаче смята, че предложението отива твърде далеч, предоставяйки практически право на избор на половата идентичност, която „по-голямата част от населението не поставя под съмнение”. Критиците смятат, че законът тябва да се отнася само за възрастни, преминали продължителни консултации със специалисти. 

От своя страна, феминистки среди в Германия виждат в законопроекта възможности за злоупотреба, а 80-годишната Алис Шварцер, известна феминистка и издателка, заяви пред Der Spiegel, че законът ще позволи на млади хора да сменят пола си, само защото е „модерно”.

 Президентът на Германския съюз на работниците в затворите Рене Мюлер също предвижда възможни злоупотреби, с цел „по-малко сурови условия” при излежаване на присъдите и призова пред Bild за ясни затворнически правила за транссексуалните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: