Държавната Дума забрани смяната на пола в Русия

Държавната Дума забрани смяната на пола в Русия Снимка: duma.gov.ru

Съответните промени в законодателството, инициирани от председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин и депутати от всички фракции, бяха приети единодушно в окончателния вариант. На гражданите, които вече са променили пола си, ще бъде забранено да осиновяват деца, а бракът, който са сключили, ще бъде анулиран.

Депутатите от Държавната Дума приеха на трето четене изменения в някои законодателни актове в частта за забрана на смяната на пола. Негови автори станаха почти 400 депутати от всички фракции, водени от председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин, се съобщава на официалния сайт на руския парламент.

"Това решение защитава нашите граждани, децата. Помислете над това: операциите за смяна на пола в САЩ през последните 10 години са се увеличили 50 пъти - трансджендърите (по данни от 2022 г.) са 1 милион 640 хиляди, сред които 1 милион 300 хиляди възрастни (0,5% от възрастното население) и 340 хиляди юноши (1,4% от всички деца в САЩ на възраст 13-17 години)", написа Вячеслав Володин в своя Telegram канал.

"Чудовищна тенденция! Това е път, който води до дегенерация на нацията. За нас това е недопустимо", подчерта той.

Забрана за хирургическа интервенция и хормонална терапия

Законът установява забрана за извършване на всякакви медицински интервенции — както хирургични операции, така и употреба на лекарствени препарати, насочени към формиране на първични или вторични полови признаци на другия пол.

Забрана за промяна на пола в документите

Също така е забранено да се променя пола в документите - държавен образец. Включително след влизането в сила на закона, всички удостоверения от медицински учреждения за смяна на пола, за което лицето е извършило операция, но все още не е сменило паспорта си, ще бъдат анулирани.

Има ли изключения

Ще бъдат разрешени само медицински интервенции, свързани с лечението на вродени аномалии, генетични и ендокринни заболявания, свързани с нарушено образуване на генитални органи при деца. Решението за извършване на такива интервенции ще се взема от лекарска комисия

Забрана за осиновяване на деца и сключване на брак

Ако бъдат направени промени в записа на акта за гражданско състояние за промяна на пола от един от съпрузите, тогава бракът ще бъде анулиран. Освен това по отношение на лицата, които преди това са променили пола, се установява забрана за осиновяване на деца. Те също така не могат да бъдат техни настойници или попечители.

Когато законът ще влезе в сила

Законът ще влезе в сила от деня на официалното му публикуване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: