Върховният съд на Франция призна законността на ковид паспортите

Върховният съд на Франция призна законността на ковид паспортите Снимка: https://pixabay.com/

От 9 август без сертификат за ваксинация, преболедуван коронавирус или отрицателен PCR тест, във Франция няма да бъде разрешено влизане в кафенета, междуградски транспорт, болници

Въвеждането на здравни паспорти във Франция, потвърждаващи, че дадено лице е ваксинирано, преболедувало COVID-19 или има отрицателен PCR тест, е законно, а задължителната ваксинация на медицинските работници не противоречи на Конституцията на страната.

Това съобщава France 24, като се позовава на решението на Върховния съд на републиката.

Съдът обаче постанови за противоконституционно уволнението на здравен работник с краткосрочен договор, който е отказал задължителна ваксинация, и въвеждане  на задължителна карантина.

Според решението на правителството, от 9 август до 30 септември, санитарен паспорт, по -специално, ще бъде необходим за влизане в кафенета и ресторанти (както в помещенията, така и на терасите), междуградския обществен транспорт (самолети, влакове, автобуси), медицински институции (с изключение на спешните). 
От края на юли без него хората вече нямат право да посещават музеи,  паркове, зоологически градини, атракции, кина, концерти, фестивали и спортни събития с участието на повече от 50 души.

Може да се получи пропуск в три случая: 

Ваксинация с Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson;
отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 48 часа, или тест за антитела;
Удостоверение за възстановяване от COVID-19, издадено преди по-малко от шест месеца.

Всеки, който влезе в заведение, без да представи валиден пропуск, може да бъде глобен с 135 евро за първо  нарушение.

По материали на https://www.france24.com/en/live-news/20210805-france-s-top-court-says-covid-health-pass-largely-complies-with-constitution

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: