Печална прогноза за обхвата на здравните услуги направиха СЗО и Световната банка

Печална прогноза за обхвата на здравните услуги направиха СЗО и Световната банка Снимка: haqqin.az

Понече от половин милиард души в света плащат за здравни услуги от собствения си джоб".

Повече от половин милиард души по света могат да се окажат в крайна бедност поради пандемията, която забави прогреса на човечеството относно всеобщия достъп до здравни услуги. Това заявиха Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка.

В два взаимнодопълващи се доклада, публикувани във връзка с отбелязания на 12 декември Международен ден за всеобщ обхват на здравните услуги, те констатират, че пандемията е довела до проблеми в оказването на здравни услуги и е причинила прекомерно напрежение в здравните системи. Поради това за първи път от 10 години обхватът на имунизираното население е намалял, а смъртността от туберкулоза и малария е нараснала.

Пандемията е причинила "най-лошата икономическа криза от 30-те години на миналия век, затова на хората им е по-трудно да плащат за лечение". Тази ситуация "тласка повече от половин милиард души към крайна бедност, защото им се налага да плащат за тези услуги от собствения си джоб".

Според прогнозите на авторите на доклада финансовите трудности "вероятно ще станат по-интензивни", като се има предвид нарастващата бедност, спада в доходите и факта, че държавите са изправени пред все по-трудна ситуация в областта на данъчните приходи. Подчертава се, че преди пандемията "почти един милиард души са изразходвали повече от 10% от бюджета си за здравни грижи".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: