Заради микропластмасите хората придобиват резистентност към антибиотици

Заради микропластмасите хората придобиват резистентност към антибиотици Снимка: ferra.ru

До такова заключение достигнаха американски учени

Учени от инженерното училище "Джордж Р. Браун" към университета Райс откриха, че микропластмасата може да съдържа не само микроби, но и генетични материали. За това се съобщава в статия, публикувана на phys.org.

В неотдавнашно проучване, публикувано в изданието Journal of Hazardous Materials, се твърди, че под въздействието на ултравиолетовите лъчи и поради това, че микропластмасата се разлага в околната среда, тя става подходящо място за "заселване" на гени, резистентни към антибиотици (ARG). В резултат на това, тези гени могат да намалят способността на човешкия организъм да се бори с инфекциите.

Освен това, учени от инженерното училище "Джордж Р. Браун", заедно с колегите си от Китай и Хюстънския университет посочват, че микропластиката може да ускори пренасянето на гени, привеждайки бактериите, които се намират на повърхността на пластмасата в контакт помежду си и с освобождаващите се химически вещества. Това може да направи условията на околната среда благоприятни за антибиотичната резистентност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: