Щам-камикадзе: Защо делта коронавирусът се "самоунищожи" в Япония

Щам-камикадзе: Защо делта коронавирусът се "самоунищожи" в Япония Снимка: life.ru

Заболеваемостта в Япония внезапно падна до незначителни нива след неотдавнашни рекордни стойности

Внезапно в Япония започнаха да регистрират ежедневно изключително малко случаи на коронавирусна инфекция. За това какво се е случило и как е възможно, разказва LIFE.

Според статистиката най-голям брой случаи на инфекция с коронавирус в Япония са регистрирани на 20 август тази година. А на 22 ноември те са само 45. И това е въпреки факта, че доминиращият щам от август е именно "делта".

След като анализират данните от РНК на SARS-CoV-2, извлечени от проби от пациенти през последните няколко месеца, учените установяват, че въпрос не е в нивото на ваксинация, а в съвсем друго нещо. В един от участъците на "делта" се е образувал толкова голям брой вирусни мутации, че специалният протеин, предназначен да коригира грешките в РНК, просто престава да се справя с работата си. В резултат на това вирусът става просто неспособен да се разпространява по-нататък.

Защо обаче нищо подобно не е забелязано в другите държави? Генетиците предполагат, че за това е повлиял ензимът, който присъства в човешкото тяло - APOBEC3A. Жителите на азиатските страни имат много повече от от този ензим в организма си, отколкото останалите. А основната задача на такъв ензим е да разрушава генома на вируса, причинявайки мутации в него.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: