Ще може ли COVID-19 да изчезне сам

Ще може ли COVID-19 да изчезне сам Снимка: ferra.ru

Не всичко е толкова просто

Анатолий Алщайн, вирусолог, доктор на медицинските науки, професор в катедрата по инфектология и вирусология в Института за професионално образование към Сеченовския университет (Русия) изчислява вероятността за самоликвидация на делта-щама на коронавируса. За това съобщава изданието „Експерт“.

По-рано учени от Националния институт по генетика „Итуро Инуе“ (Япония )предложиха хипотезата, че поради големия брой мутации делта щамът на COVID-19 е станал дефектен и е започнал да се самоунищожава, което е причина за резкия спад в нивото на заразяване с него в Япония.

Според Алщайн самоликвидация на делта щама на коронавируса е малко вероятна, но  в това има известна логика.

„Натоварването от мутациите, които вирусът изпитва при многократното попадане в организма на човека, разбира се, може да намали инфекциозните му възможности“, отбелязва вирусологът.

Той пояснява, че когато мутациите на вируса станат твърде много, способността му да заразява може да отслабне. Това може да се случи с всеки друг щам на вируса, обаче това не може да се предвиди. Алщайн добавя, че се доверява на японските учени, тъй като в Япония "вирусологията и молекулярната генетика са добре развити.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: