Какво мислят гущерите за романтичните нощи на морския бряг

Какво мислят гущерите за романтичните нощи на морския бряг Снимка: hellocanaryislands.com

Слънце, море, любов сред дюните под тихия плясък на вълните – такова романтично бятство от ежедневието очакват туристите на Гран Канария, но интимните им занимания на открито влияят силно на дивата природа.

Преди пандемията Канарските остори привличаха по 14 милиона туристи годишно. Любителите на слънцето не са чужди на идеята за „пълен релакс”, включително неангажиращи курортни връзки – мода, на която се наслаждават и местните „гларуси”, и курортистите, които откриват любовта на Канарите с пълното съзнание, че тя ще продължи до края на ваканцията им.

Дюните в природния резерват Dunas de Maspalomas изглежда са особено привлекателни за страстните почитатели на ласки под звездите. Резерватът е едно от последните естествено движещи се дюнни полета в Европа. Колкото и да се стараят да ограничат влиянието на туристите върху природния феномен, местните природозащитници няма как да охраняват и нощните горещи срещи на пясъка. Но курортната любов е придобила такива застрашителни мащаби, че не на шега насочи научна група природозащитници към конкретни изследвания.

Публикацията им в The Conversation насочва вниманието към един спектър  туристически атракции, които учените нарекоха „Петте S” – слънце (Sun), пясък (Sand), море (Sea) и секс (Sex) с непознати (Strangers).

Учените са идентифицирали и проучили почти 300 „сексуални местенца“, сред дюните, за да установят как круизният туризъм влияе върху Dunas de Maspalomas - местообитание на редки растения и птици, мигриращи между Африка и Европа.

Един от авторите на публикацията, проф. Патрик Хесп, експерт по геоморфология на крайбрежните дюни, е особено обезпокоен от масовата употреба на дюните като „любовни гнезда”, защото туристите разчистват пясъка от „неудобни” растения и освен това замърсяват дюните с бутилки, фасове и презервативи. 

И резултатите в ущърб на дивата природа не закъсняват. Части от дюните се оголват, типичната растителност намалява, открити са дори мъртви гигантски гущери, които се хранят с медузи, но покрай това са изяли и употребявани презервативи, което е предизвикало смъртта им.

„Ние не призоваваме за прекратяване на секса сред природата – но искаме хората да са наясно с вредите, които може да причинят”, пише проф. Хесп. Той обяснява, че „Уединявайки се, една двойка не би нанесла някакви невъзвратими щети,  но когато стотици правят това всеки ден, или по-скоро – всяка нощ, резултатът е ерозия, унищожаване на растителни и животински местообитания и замърсяване на уникалния природен резерват”.

Поне засега, докладът не препоръчва някакъв контрол или ограничаване на достъпа до уникалните природни забележителности. Учените призовават туристите при всякакви обстоятелства и независимо от романтичните си настроения да внимават какво оставят след себе си и да проявят малко отговорност към природата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: