Близо 10 000 австралийци искат компенсации заради страничните ефекти на ваксините

Близо 10 000 австралийци искат компенсации заради страничните ефекти на ваксините Снимка: pnas.org

Те са се регистрирали в държавна програма за заплащане на временната нетрудоспособност на хора, пострадали от страничните ефекти на ваксините срещу Covid-19

По данни на The Sydney Morning Herald програмата ще започне да работи от декември, а сега желаещите трябва да се регистрират в специално създаден за целта сайт на Министерството на социалните служби на Австралия. Ако при проверка се докаже, че кандидатът наистина е пострадал от странични ефекти, заради което е претърпял материални щети, може да бъде компенсиран с до 5000 австралийски долара ($ 3 250). Общата сума, предвидена от австралийското правителство за компенсациите е около $ 3 250 000.

До този момент Австралийското управление по лекарствата е отбелязало 78 880 случая на странични ефекти, свързани с ваксинацията, т.е. 0.21% от всички ваксинирани, които в Австралия са 18.4 милиона души. Управлението отбелязва, че в огромното им болшинство оплакванията са незначителни и се изразяват предимно в главоболие, слабост и болки в инжектираната ръка.

Съобщава се също за 288 случая на сърдечни проблеми, вероятно свързани с ваксината Pfizer, както и 160 случая на рядка тромбоза с нарушение на кръвосъсирването, които се свързват с ваксината AstraZeneca. Регистрирани са девет смъртни случая, свързани с имунизационната програма, повечето от които са хора над 65 години.

След първоначалния неуспех, Австралия засили натиска за ваксинация през второто полугодие, тъй като делта-вариантът блокира двата най-големи града Сидни и Мелбърн в едномесечен локдаун. През последните седмици отраниченията отслабват, заради повишения процент ваксинирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: