Тест на руско противосателитно оръжие предизвика остри реакции

Тест на руско противосателитно оръжие предизвика остри реакции Снимка: gospanews.net

"Опасният и безотговорен" ракетен тест, който Русия проведе в ранните часове на деня, е застрашил екипажа на Международната космическа станция (МКС)., според американски експерти.

Тестът взриви един от руските сателити, разбивайки го на отломки, които принудиха екипажа на МКС да се приюти в капсули. В момента на борда на станцията има седем астронавти - четирима американци, един германец и двама руснаци. Космическата станция е в околоземна орбита на приблизителна височина от 420 км.

На брифинг по повод експеримента говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прйс заяви: „По-рано днес Руската федерация безразсъдно проведе разрушителен тест на противосателитна ракета с директно издигане срещу един от собствените си сателити. До момента тестът е генерирал над 1500 проследими орбитални отломки и стотици хиляди по-малки, които сега заплашват интересите на всички нации“.

Администраторът на NASA Бил Нелсън също изрази възмущението си в свое изявление: „Със своята дълга и богата история в космическите полети на човечеството е немислимо Русия да застраши не само американските и международни астронавти - партньори на МКС, но и своите собствени космонавти, както и китайските „тайконавти“ на борда на китайската космическа станция”.

Руската космическа агенция Роскосмос омаловажи инцидента единствено със скромна публикация в Тweeter: "Орбитата на обекта, който принуди екипажа днес да се премести в космически кораб съгласно стандартните процедури, е отдалечен от орбитата на МКС. Станцията е в зелената зона", смятат от Роскосмос.

Останките от разбитата цел изглежда са от руския шпионски сателит Космос-1408 с тегло над еди тон, изстрелян през 1982 г.,  който отдава не функционнира. От LeoLabs, компания за проследяване на космически отломки, заявиха, че тяхното радарно съоръжение в Нова Зеландия е уловило множество обекти в зоната на отдавна неработещото космическо съоръжение.

В изявлението на Нед Прайс се казва още, че руската акция демонстрира колко „неискрени и лицемерни” са претенциите на Русия, когато пледира против въоръжаването срещу космически цели. „САЩ ще работят със своите партньори и съюзници, за да отговорят на техния безотговорен акт“, каза Прайс.

Според Бен Уолъс, министърът на отбраната на Обединеното кралство, "тестът показва пълно пренебрежение към сигурността, безопасността и устойчивостта в космоса. Отломките, резултат на този тест, ще останат в орбита, излагайки на риск сателитите и космическите полети на хората за години напред“.

Изглежда, че твърденията на Русия за мирно овладяванне на Космоса все пак трябва да се приемат с резерви. Наскоро от Роскосмос заявиха, че нямат средства да ремонтират или подменят остарели елементи в своята част на МКС,  Същевременно, преди по-малко от месец от там се завърна руски филмов екип, заснел епизоди от гръмко обявения „първи игрален филм, сниман в Космоса”. Явно финансовите проблеми не се отнасят до космически рекламни акции, разработването на противосателитни оръжия и желанието на Русия да демонстрира сила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: