Още един инцидент на Международната космическа станция

Още един инцидент на Международната космическа станция Снимка: wcpo.com

Алармата се е задействала от индикация за дим и миризма на горяща пластмаса.

Инцидентът се е случил в руския модул "Звезда", който осигурява жилищни помещения, съобщават руски медии, цитирани от BBC. Според руски експерт, космическото съоръжение страда от остарял хардуер и системи, случаи на изтичане на въздух, неправилно запалване на двигатели и пукнатини.  

Димът е възникнал при презареждане на батериите на станцията, съобщи руската космическа агенция "Роскосмос", но екипажът вече се е възстановил „редовните си занятия“, тъй като всички системи работят нормално

От NASA са съобщили, че планираният за четвъртък космически преход все пак ще се осъществи. Двама руски космонавти са готови да извършат операции по наскоро доставения руски модул „Наука”.

На 1 септември главният инженер в космическата компания "Енергия", Владимир Соловьов заяви пред руските държавни медии, че станцията може да претърпи непоправими повреди поради остаряло оборудване и хардуер. Той каза още, че на руския товарен участък "Заря" са открити малки пукнатини, които може да се влошат с течение на времето.  „Енергия” е водещият разработчик на руските модули за МКС. 

МКС е построена през 1998 г. като част от съвместен проект между Русия, САЩ, Канада, Япония и няколко европейски държави. Първоначално предвиденият срок за ползването ѝ е 15 години

Застаряващият метал на станцията може да "доведе до необратими последици - до катастрофа. Не трябва да позволяваме това да се случи", заяви през април заместник-председателят на руското правителство Юрий Борисов пред държавната телевизия.

Според изявление на „Роскосмос” от миналата година, структурната умора означава, че МКС няма да може да работи след 2030 г. През април тази година Русия заяви, че може да напусне МКС и да построи своя собствена космическа станция до 2030 г. През юли поради неизправност реактивните двигатели на модула „Наука” се включиха без предупреждение, дестабилизирайки курса на МКС.

В момента на борда на МКС има седем астронавти: двама от Русия, трима от САЩ, един от Франция и един от Япония. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: