Дронове се борят с обезлесяването в Австралия

Дронове се борят с обезлесяването в Австралия Снимка: lampoonmagazine.com

Австралийският стартъп AirSeed Technology е създал флотилия безпилотни апарати, които могат да засадят над 40 000 семена на ден.

Техните октокоптери съчетават изкуствен интелект и биотехнологии, използвайки специално разработени шушулки със семена, които изстрелват от въздуха. 

"В сравнение с традиционните методологии, това е 25 пъти по-бързо и с 80% по-евтино", казва за Euronews Андрю Уокър, главен изпълнителен директор и съосновател на AirSeed Technologies.

Преди излитане всеки дрон се зарежда в специално разработен бункер с необходимото количество шушулки. Те се произвеждат от отпадъчна биомаса и осигуряват на семената богато на въглерод покритие, което ги предпазва от птици, насекоми и гризачи. Шушулките съдържат подбрани от лесовъди семена на различни дървесни видове, подходящи за съответния район.

„Нашата биотехнология практически действа като поддържаща система за семената, след като вече са на земята. Шушулката ги защитава от диви животни и птици, но същевременно ги поддържа след като покълнат, като подпомага набавянето на необходимите хранителни вещества, минерали и някои пробиотици за усилване на растежа в ранен стадий”, казва Уокър.

Щом излетят във въздуха, дроновете се движат по предварително фиксирани маршрути и изстрелвайки семенните шушулки, записват координатите им. Това позволява на AirSeed да следи развитието на младите дървета. 

„Целите ни са да възстановим здравето на почвата и нейния микробиом, както и да създадем местообитания за дивата фауна”, обяснява Уокър. Компанията вече е засадила над 50 000 дървета и смята до 2024 г. да ги направи 100 милиона.

ООН казва, че всяка година земята губи около 70 000 квадратни километра гори - площ, приблизително с размерите на Португалия. Призивът е до 2025 г. това унищожение да се намали наполовина, а до 2030 г. да се сложи край на обезлесяването в глобален мащаб. 

С традиционните средства това е малко вероятно, така че иновативни решения като дроновете на AirSeed Technology сега са необходими повече от всякога. Високотехнологични системи за засаждане и възстановяване на биоразнообразието разработват още две австралийски стартиращи компании - Dendra и Biocarbon Engineering. Смята се, че залесяването с нови гори е едно от най-важните оръжия в борбата за смекчаване на климатичните промени. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: