Рекордно обезлесяване в бразилската Амазонка

Рекордно обезлесяване в бразилската Амазонка Снимка: https://pixabay.com/

Обезлесяването в Амазонка се увеличава поради незаконната сеч, минните дейности и усилията на фермерите да разширят големите си участъци земя

Обезлесяването в Амазонка достигна рекордно ниво през февруари, съобщи Националният институт за космически изследвания на Бразилия (INPE), съобщава Anadolia.

Цифрите показват, че 322 квадратни километра в Амазонка са били разчистени миналия месец.

Данните показват, че през февруари миналата година са били разчистени 199 кв. км, което е ръст от 62 на сто за същия период на тази година.

Обезлесяването в Амазонка се увеличава поради незаконната сеч, минните дейности и усилията на фермерите да разширят големите си участъци земя.

Отравяне на почвата и реката

Компаниите, опериращи в Амазонка, са обвинени в унищожаване на местообитанията на местните общности чрез отравяне на почвата и реките.

Най-голямата дъждовна гора в света, Амазонка, е жизненоважен склад от въглерод, който забавя темпото на глобалното затопляне.

В гората има около три милиона вида растения и животни.

Горските пожари в Бразилия често избухват по време на сухия сезон, но те също са умишлено запалени, за да се изсече незаконно гората и да се освободи място за отглеждане на добитък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: