Ако не се спре изсичането на горите, цивилизацията ще загине с вероятност от 90%

Ако не се спре изсичането на горите, цивилизацията ще загине с вероятност от 90% Снимка: pixabay

Ако човечеството продължи да изразходва природните ресурси със същата скорост както сега, вероятността за оцеляване на човека на планетата към 2040 г. ще бъде само 10%.

До това заключение са стигнали учените Мауро Болоньо от чилийския университет в Тарапака и Херардо Акуино от британския институт Алън Тюринг.

Те анализирали информацията за обезлесяването през последните десетилетия. След това изчислили степента на нарастване на населението на Земята и максималното количество ресурси, които хората могат да извлекат от околната среда, като се отчете  технологичното развитие. А после сравнили тези показатели с данните за изсичането на горите.

Според изчисленията дърветата могат напълно да изчезнат за 100-200 години, но човечеството ще се сблъска с негативните последици от обезлесяването още в следващите 20 години.

Защото горите натрупват въглероден диоксид и произвеждат кислород, предотвратяват ерозията на почвата и регулират водния цикъл. Ако дърветата не могат да изпълняват тези функции, човечеството ще бъде изправено пред екологична катастрофа.

Според учените ситуацията може да бъде спасена или чрез технологична революция, или от промени в икономическата политика на държавите: необходимо е да се намали изсичането на горите и да се направят бизнес процесите по-екологични.

Моделът, разработен от Болоньо и Акуино, предсказва най-негативния сценарий за човешкото развитие.

Според доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН, скоростта на изсичане на дърветата е намаляла през последното десетилетие: от 2010 г. до 2015 г. са били изсечени 12 милиона хектара гори, а от 2015 до 2020 г. - 10 милиона хектара. Това ще отсрочи бедствието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: