Ще помогне ли генното инженерство в бъдеще да се създаде свръхчовек

Ще помогне ли генното инженерство в бъдеще да се създаде свръхчовек Снимка: ferra.ru

Или усъвършенстването на нашия вид по този начин е невъзможно

Ще могат ли учените в бъдеще да създадат човек, подобен на героя от "Дюна", т. е. надарен с невероятни свръхчовешки способности? На този въпрос отговорят в материал на BBCScienceFocusMagazine британският невролог Пол Парсънс и други изследователи.

Един от героите на романа "Дюна"на Пол Атрейдес притежава невероятни способности: предчувствие и всезнание. Те са получени в резултат от селекционно възпроизвеждане и генно инженерство. Но дали науката е способна на това в реалния живот?

Ученият Пол Парсънс припомня, че през 2018 г. в Китай се раждат първите бебета, чиито гени са редактирани. Тъй като баща им е ХИВ-позитивен, учените променят състава на ДНК на близнаците и ги правят устойчиви към тази инфекция. Приложеният метод за редактиране се нарича CRISPR-Cas9. В резултат на това ръководителят на проекта Хе Цзянкуи е осъден на три години затвор за нарушаване на китайските закони (в страната е забранено редактирането на гени в човешки ембриони) Като цяло, тази практика сега е забранена в много страни, но в бъдеще всичко може да се промени.

Както отбелязва Дженифър Дудна, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, един от носителите на Нобелова награда за химия през 2020 г., "в следващите 30 години вероятно ще бъде възможно да се правят практически всякакви промени във всеки геном". Това означава, че хората ще имат възможност целенасочено да променят собствените си гени. Най-вероятно това ще бъде свързано, разбира се, с лечението и профилактиката на различни заболявания, както и увеличаване на силата и интелигентността.

При това със самия процес на редактиране на гените е свърдан един много голям проблем. Според Анджела Шейни, автор на книгата Superior: TheReturnOfraceScience, при изменението на отделна черта (красота, сила, интелект и т.н.), ще се променят и останалите, тъй като гените взаимодействат с всичко, което се намира около тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: