Кой ще спечели в сблъсъка между Европейския парламент и Европейската комисия

Кой ще спечели в сблъсъка между Европейския парламент и Европейската комисия Снимка: rehva.eu

Краткият отговор е никой, казват анализатори, според които и двете страни ще загубят и то не малко

В петък Европейският парламент заведе дело срещу Европейската комисия в Съда на Европейските общности (СЕО) със седалище в Люксембург. То е свързано с идеята европейското финансиране към различните държави да зависи от коректността им към законодателството на ЕС. Обвинението визира конкретни недостатъци в правните системи на отделни държави, с прицел правата на ЛГБТ-общността в Унгария и механизми в полската съдебна система, които ЕП смята за отстъпление от демократичните принципи, пише Euronews

Институционалният спор тлее от първите месеци на годината, но прие драматичен обрат в началото на октомври, когато полският конституционен съд издаде присъда, противопоречаща на европейското законодателство, с аргумента, че някои европейски правни разпоредби са несъвместими с полската конституция. Дни по-късно полският премиер Матеуш Моравецки произнесе остра реч на пленарна сесия на ЕП в Страсбург, осъждайки подхода на ЕП с думи като "изнудване" и "принуда". „Не можем да мълчим, когато страната ни е атакувана по несправедлив и пристрастен начин. Полша няма да бъде уплашена“. каза той.

Междувременно председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди, че нейният екип ще изчака задействането на механизма, ограничаващ финансирането, докато не бъде решено висящо съдебно дело, което Унгария и Полша заведоха в края на 2020 г., в опит да предотвратят приемането на рестриктивния подход. Въпреки че шансовете им за успех са малки, двете страни успяха да забавят активирането на бюджетната схема на ЕС. 

Безпрецедентното решение на полския конституционен съд може обаче да се окаже полезно за тълкуването на подобни казуси, след като редица други мерки изглеждат несъстоятелни. Миналата седмица Европейският съд нареди на Варшава да плаща рекордни глоби от €1 милион на ден, докато правителството не се съгласи да премахне поредица от противоречиви реформи в полската съдебна система. Полша отказа да се подчини на разпоредбата. Същевременно, страната е най-големият получател на средства от ЕС, с европейско финансиране на стойност над €18 милиарда за 2020 г.  

Изходът от безпрецедентното съдебно дело на ЕП срещу ЕК е неясен. Ясно е обаче, че какъвто и да е краят, ще компрометира и двете страни. Ако ЕК загуби, ще трябва да се подчини на исканията на европейските законотворци, което практически ще постави под съмнение ако не целесъобразността ѝ като формат, то поне настоящото ѝ ръководство. Но ако изпълнителната власт в лицето на Европейската комисия победи, парламентът ще изглежда безсилен и неефективен. В резултат на това политическият му авторитет и лостове за въздействие ще паднат и в европейски, и в световен план. 

Разбира се, остава „вратичката” за оттегляне на делото, в случай на „дисциплинирне” на коя да е от страните, но така или иначе, в рая на европейските бюрократи ще настъпят сътресения.

Мнозина критици смятат, че доминираният от леви и левоцентристки партии европейски парламент се впуска в безсмислен съдебен спектакъл, докато светът се бори с пандемията, икономическата криза, глобалното затопляне и надпреварата във въоръжаването. Същевременно, пропастта между „старите” страни-членки и сравнително новите попълнения от Източна Европа се задълбочава, в един трафик на отношения „на две скорости”. Това налива вода в мелницата на евроскептиците и предсказанията им за началото на края на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: