Рим под блокада заради среща на лидерите на световните икономики

Рим под блокада заради среща на лидерите на световните икономики Снимка: italy24news.com

Този уикенд ръководителите на страните от G-20 ще се срещнат в италианската столица.

Градът е блокиран от карабинери и полиция, а от днес работещите в централните римски райони са в режим на работа от дома (smart working). Срещата на върха ще се проведе далеч от центъра на Рим, Колизеума и Пантеона, където туристите, историческите сгради и малките улички са кошмар за мерките за сигурност.

Срещата ще се проведе в историческия район на Рим EUR - квартал, създаден от Бенито Мусолини, в стил,  прославящ неговия фашистки режим и връзките му с древния Рим, което развихри доста иронични коментари във връзка със срещата на G-20. 

EUR, което означава Esposizione Universale Romana или Римско световно изложение, е замислен през 30-те години на миналия век като витрина за модернистичнатаархитектура и домакин на световното изложение 1942 г.. Събитието обаче не е проведено заради Втората световна война и кварталът фактически остава недовършен, макар че сградите му са обилно „декорирани” с цитати от речи на Бенито Мусолини. 

Днес EUR е жилищен и офис-район. Световните лидери ще се съберат във футуристичния конгресен център "Nuvola" (облак), по-нова сграда с окачена конструкция в кутия от стъкло и стомана, смекчаваща донякъде строгия стил на южното предградие, където широките прави булеварди се контролират по-лесно. 

Освен лидерите на най-големите икономики в света, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, ще представляват ЕС. По-рано и американският президент Джо Байдън потвърди присъствието си.

В края на срещата се очаква приемането на декларация на G-20. С оглед многобройните разгорещени дискусии, Шарл Мишел подчерта необходимостта от подобряване на глобалната здравна устойчивост чрез обновяване на глобалната здравна система, включително чрез международен договор за реакция при пандемии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: