Рим под блокада заради среща на лидерите на световните икономики

Рим под блокада заради среща на лидерите на световните икономики Снимка: italy24news.com

Този уикенд ръководителите на страните от G-20 ще се срещнат в италианската столица.

Градът е блокиран от карабинери и полиция, а от днес работещите в централните римски райони са в режим на работа от дома (smart working). Срещата на върха ще се проведе далеч от центъра на Рим, Колизеума и Пантеона, където туристите, историческите сгради и малките улички са кошмар за мерките за сигурност.

Срещата ще се проведе в историческия район на Рим EUR - квартал, създаден от Бенито Мусолини, в стил,  прославящ неговия фашистки режим и връзките му с древния Рим, което развихри доста иронични коментари във връзка със срещата на G-20. 

EUR, което означава Esposizione Universale Romana или Римско световно изложение, е замислен през 30-те години на миналия век като витрина за модернистичнатаархитектура и домакин на световното изложение 1942 г.. Събитието обаче не е проведено заради Втората световна война и кварталът фактически остава недовършен, макар че сградите му са обилно „декорирани” с цитати от речи на Бенито Мусолини. 

Днес EUR е жилищен и офис-район. Световните лидери ще се съберат във футуристичния конгресен център "Nuvola" (облак), по-нова сграда с окачена конструкция в кутия от стъкло и стомана, смекчаваща донякъде строгия стил на южното предградие, където широките прави булеварди се контролират по-лесно. 

Освен лидерите на най-големите икономики в света, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, ще представляват ЕС. По-рано и американският президент Джо Байдън потвърди присъствието си.

В края на срещата се очаква приемането на декларация на G-20. С оглед многобройните разгорещени дискусии, Шарл Мишел подчерта необходимостта от подобряване на глобалната здравна устойчивост чрез обновяване на глобалната здравна система, включително чрез международен договор за реакция при пандемии.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: